WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250  (Read 1849 times)

Offline AlejandroPadrino

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 143
Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« on: August 29, 2022, 03:36:17 PM »
Hello, I can not run alsa and pulseaudio sound in Toshiba NB250 using TC 13.1.  Sound card is detected, but there is no sound.  Using TC 4.1 in this computer alsa sound runs fine.  Anyone can help?

Thank you.  :-)
« Last Edit: August 29, 2022, 03:49:27 PM by AlejandroPadrino »

Offline nick65go

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 805
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #1 on: August 29, 2022, 06:27:33 PM »
from https://www.cnet.com/reviews/toshiba-nb250-review/
July 26, 2010 9:18 a.m.: The NB250, Toshiba's entry-level netbook, with a 10.1-inch display"

Sometime I ask myself: why some people are chasing more/better/faster etc ?
Why on earth do you need TC 13, or even TC 7+? on a computer 12 years old !?
on my Dell mini 10 (year 2008) abiword_2.8, gnumeric_1.10, vlc_2, firefox_51, p7ip will give you doc /xls/ pdf/ html /txt/ mp3/ etc.



Offline AlejandroPadrino

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 143
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #2 on: August 29, 2022, 09:41:12 PM »
If I want Windows world, I have all I need.  But newest Windows OS is a big mistake for I want to build.  I'm not searching questions, I only want to solve this sound provlem.  If can't solve, I will return to TC 4.1.  Thank you.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14640
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #3 on: August 30, 2022, 03:15:34 AM »
Hello, I can not run alsa and pulseaudio sound in Toshiba NB250 using TC 13.1.  Sound card is detected, but there is no sound.  Using TC 4.1 in this computer alsa sound runs fine.

Does alsamixer show the sound is muted?

Offline AlejandroPadrino

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 143
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #4 on: August 30, 2022, 01:41:48 PM »
Yes by default.  I unmutted all and set volume values to 100.  No sound.  Chipset is ALC259.  In TC4 using alsamixergui, it shows a PCM gain control.  In TC13 textmode alsamixer does not show PCM gain control.  :-(
« Last Edit: August 30, 2022, 01:45:10 PM by AlejandroPadrino »

Offline patrikg

  • Wiki Author
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 684
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #5 on: August 30, 2022, 01:53:13 PM »
Have you tried to run alsamixer with sudo.
And tried to run aplay -L to list the devices and test with speaker-test.


Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14640
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #6 on: August 30, 2022, 02:06:53 PM »
Did you make a fresh install with a new set of extensions or did you update from tc-4.x?

Online gadget42

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 671
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #7 on: August 30, 2022, 02:11:04 PM »
The fluctuation theorem has long been known for a sudden switch of the Hamiltonian of a classical system Z54 . For a quantum system with a Hamiltonian changing from... https://forum.tinycorelinux.net/index.php/topic,25972.msg166580.html#msg166580

Offline AlejandroPadrino

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 143
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #8 on: September 01, 2022, 03:01:58 PM »
Hello Gadget42,

thank you for the link, but that config does not make running sound.  Best.

Offline patrikg

  • Wiki Author
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 684
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #9 on: September 02, 2022, 02:34:18 AM »
For more problem solving lets do the same as the link describe.
Get more info, with these commands.

Code: (bash) [Select]
uname -a
lsmod
aplay -l
cat /proc/asound/version
head -n 1 /proc/asound/card*/codec#*

Offline AlejandroPadrino

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 143
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #10 on: September 03, 2022, 08:41:26 PM »
All these commands shows reply, but still no sound.  :-(

Offline Rich

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11317
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #11 on: September 03, 2022, 10:34:26 PM »
Hi AlejandroPadrino
The purpose of those commands was for you to post those replies.

Offline AlejandroPadrino

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 143
Re: Sound problem with TC 13.1 and Toshiba NB250
« Reply #12 on: September 04, 2022, 01:02:53 AM »
SOLVED:

I have no logic reason.  Loading alsa and pulseaudio from .tcz does not run sound system.  I decompressed the core and extract all .tcz modules into core filesystem, add init scripts to /etc/init.d/tc-config and rebuild the TC core.  Now sound runs fine.

Thank you.  :-)