WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore  (Read 18838 times)

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #30 on: July 07, 2019, 07:22:44 PM »
...
Would either of you have any ideas about next steps to take to get TC to recognize the built in eMMC and SD card reader?

I know from the computer's EFI documentation that the eMMC is an embedded bootable device, but the SD card slot is not.  I manually installed TC to the eMMC by copying the install from the USB to the eMMC, but I had to use a different bootable linux distro to accomplish this since TC is not showing the eMMC as mountable.  Even after that, booting takes me only to a terminal.  I have not tried anything with the sd card reader yet, but have started researching.
This question should really be in its own thread, but....

While an eMMC and an SD card is technically not a raw MTD let us know how you get on by installing either of these kernel modules
mtd-4.19.10-tinycore.tcz or
mtd-4.19.10-tinycore64.tcz

Remember this distribution is minimalist and modular, allowing you to build as you like it


Sent from my iPhone using Tapatalk
« Last Edit: July 07, 2019, 07:26:25 PM by coreplayer2 »

Offline Rich

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11267
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #31 on: July 07, 2019, 09:12:17 PM »
Hi coreplayer2
... This is the full list (of 14 files not counting the firmware file) required to get wifi operational, note that some extensions have a " .dep " name extension  without these tce-load will not load any of wifi.tcz's dependencies.  This is the underlining problem you're experiencing.
Code: [Select]
libiw.tcz
libnl.tcz
ncursesw.tcz
openssl.tcz
readline.tcz
readline.tcz.dep
wifi.tcz
wifi.tcz.dep
wireless-4.19.10-tinycore.tcz
wireless-4.19.10-tinycore.tcz.dep
wireless_tools.tcz
wireless_tools.tcz.dep
wpa_supplicant.tcz
wpa_supplicant.tcz.dep
...
Actually, that should be 13 files, there is no  wireless-4.19.10-tinycore.tcz.dep  file.

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #32 on: July 07, 2019, 10:04:58 PM »
Hello Rich, You’re right !!    but 13 is unlucky and 14 will make him look harder [emoji12]


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline jimmyjohn

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #33 on: July 08, 2019, 05:09:05 PM »
I have installed both of the MTD tcz's and have rebooted the computer with them loaded.  After doing that I still am only seeing the USB thumb drive as a mountable drive.  Also, if you think I should start a new thread for this issue, I am happy to do so, I just didn't want to clutter the forum so I just kept going.

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #34 on: July 08, 2019, 05:52:43 PM »
I have installed both of the MTD tcz's and have rebooted the computer with them loaded.  After doing that I still am only seeing the USB thumb drive as a mountable drive.  Also, if you think I should start a new thread for this issue, I am happy to do so, I just didn't want to clutter the forum so I just kept going.
Both??
 
Load only the one MTD extension for the architecture in use

Offline PDP-8

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 915
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #35 on: July 08, 2019, 06:26:38 PM »
I've also done testing with / without mtd on a variety of hardware for mmcblk devices ...  so fire away at a new thread topic!
That's a UNIX book! - cool  -- Garth

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #36 on: July 08, 2019, 06:35:33 PM »
I'm thinking we're barking up the wrong tree here...

the eMMC device should be visible here /dev/mmcblk1

What is the output of this?
Code: [Select]
sudo fdisk -l

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #37 on: July 08, 2019, 06:47:17 PM »
I've also done testing with / without mtd on a variety of hardware for mmcblk devices ...  so fire away at a new thread topic!
I think it's a bit late for a new thread so you got this

Offline jimmyjohn

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #38 on: July 08, 2019, 07:02:59 PM »
Okay, so I did what you suggested @coreplayer2 with no luck.  Also
Code: [Select]
sudo fdisk -l shows only the usb drive used to boot TC.  Additionally, I followed all the recommendations in this thread: http://forum.tinycorelinux.net/index.php/topic,21288.15.html to no avail. The op from that thread gave up, but I know there has to be a way because it shows up when I boot other Linux distros.

I also checked
Code: [Select]
ls /dev to see if anything like mmcblk was listed without any luck
« Last Edit: July 08, 2019, 07:06:50 PM by jimmyjohn »

Offline Rich

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11267
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #39 on: July 08, 2019, 07:05:17 PM »
Hi coreplayer2
... the eMMC device should be visible here /dev/mmcblk1 ...
I don't see any sign of  mmc  or  blk  in his  dmesg  attachment.  Is it possible the device is not detected due to him booting EFI?
Maybe some grub module needs to be loaded?

Also noticed this:
Code: [Select]
efi: EFI v2.40 by INSYDE Corp.
efi:  ACPI 2.0=0x7b124014  SMBIOS=0x7a775000  ESRT=0x7a778918
efi: No EFI runtime due to 32/64-bit mismatch with kernel
 ...
clocksource: refined-jiffies: mask: 0xffffffff max_cycles: 0xffffffff, max_idle_ns: 6370452778343963 ns
efi: Setup done, disabling due to 32/64-bit mismatch

Sorry if I'm off base here, I've never dealt with any of this  EFI  stuff.

Offline jimmyjohn

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #40 on: July 08, 2019, 07:59:28 PM »
Code: [Select]
efi: EFI v2.40 by INSYDE Corp.
efi: No EFI runtime due to 32/64-bit mismatch with kernel
...
efi: Setup done, disabling due to 32/64-bit mismatch

Sorry if I'm off base here, I've never dealt with any of this  EFI  stuff.

I'm not sure the EFI run-time statement is part of the issue.  The 64 bit TC does not have an EFI error but still does not mount the emmc.  In both the 32 and 64bit TC, the mmc_core module is loaded, I checked this as well.

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #41 on: July 08, 2019, 08:36:41 PM »
I'm fairly sure that grub has to pass hardware information to the kernel,  but since I've also never booted off an eMMC card I'm not sure but am reading the manual for now, unless PDP-8 returns in the meantime

the kernel modules are
mmc_block.ko
mmc_core.ko
sdhci.ko
sdhci-pci.ko


Offline PDP-8

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 915
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #42 on: July 08, 2019, 08:39:09 PM »
mmcblk devices may not show up at all depending on hardware with TC.

What exactly is your computer that you are trying this with?

Consider: with a *stock* TinyCorePure64, it will dutifully see and mount both sd and micro sd mmc devices on some devices.  It will also see the internal *e*mmc devices.  But not on all.

The mtd extension made no difference.

Example:  (all either UEFI-ONLY, or forced to uefi-only)
Intel NUC - mmcblk's can be seen and mounted.
Acer netbook / laptop - can be seen and mounted.
Intel Computesticks - NOT seen or mountable.

Some internal efi routines checked for enabling micro-sd.  Some setups can disable the micro-sd's.  All of that checked.

Example 2:
Computestick 1 - older model win 8.1 version - allows for boot from micro-sd
Computestick 2 - newer model win 10.1 version - does NOT allow for micro-sd boot.

Just saying - it may not be TC's fault that you can't boot from micro-sd on that box - which is what model again?
« Last Edit: July 08, 2019, 08:43:49 PM by PDP-8 »
That's a UNIX book! - cool  -- Garth

Offline PDP-8

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 915
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #43 on: July 08, 2019, 08:42:44 PM »
Quick note so we don't go off the rails ..

I'm using YUMI-UEFI successfully on most of my TCpure64 boots.
The op is using a multi-distro piecemeal setup to get his working.

This is important to know I think ... :)
That's a UNIX book! - cool  -- Garth

Offline Rich

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11267
Re: Booting 32bit TC from 64bit efi boots to blank screen with underscore
« Reply #44 on: July 08, 2019, 08:47:11 PM »
Hi coreplayer2
I found a  dmesg  and  lsmod  post with the  sd  and  emmc  devices detected for a system I believe matches the OPs:
https://forum.libreelec.tv/thread/13647-micro-sd-slot-on-x64-not-being-recognized-reliably/?postID=104702#post104702