WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU  (Read 1281 times)

Offline dspence

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 22
Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« on: February 22, 2018, 12:50:41 PM »
Hi all,

I'm having trouble getting Tiny Core 8 to work on a new machine that has an Intel Atom E3930 CPU, with integrated HD Graphics 500.  lspci identifies the graphics as "Intel Corporation Device 5a85 (rev 0b)".

I want to run Xvesa on it, but it reports "Interrupt pointer (seg d0 off 20) doesn't point at ROM" four times, before reporting "Fatal server error: no screens found", followed by a segmentation fault.

I have also tried Xorg.  I installed that with libva-intel-driver.tcz, xf86-video-intel.tcz, and also firmware-i915.tcz, and from /var/log/messages and /var/log/Xorg.0.log, it looked like it was working, but I only had a black screen.

Xvesa is really the one I want to have working, though.

Has anyone managed to get Tiny Core 8 to work with graphics on this chip?  Any help would be appreciated.

Thanks.

Offline curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9782
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #1 on: February 23, 2018, 12:57:34 AM »
You have a third option, framebuffer and Xfbdev. Please see the FAQ for samples of the vga= bootcode.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline dspence

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 22
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #2 on: February 23, 2018, 07:10:36 AM »
Thank you, curaga!  Xfbdev works!  It even seems fast on this hardware!

Offline dspence

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 22
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #3 on: March 09, 2018, 01:11:24 PM »
Just an update: I got Xorg to work and I've decided to continue with that, for reasons of performance and compatibility with other, older Atom CPUs with integrated graphics.

Thank you again!

Offline Rich

  • TinyCore Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5739
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #4 on: March 09, 2018, 01:18:00 PM »
Hi dspence
If it could help someone else with hardware similar to yours, maybe you could post some hints on what they need to do.

Offline dspence

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 22
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #5 on: March 12, 2018, 12:50:14 PM »
Hi Rich,

There was really no issue with Xorg on this hardware.  There was a syntax error before the call to 'waitforX', caused by the automatic removal of three conditional calls to Xvesa with different screen resolutions.

I think that Xvesa won't run because this machine has UEFI with no Compatibility Support Module.

I did have an issue with Xorg on some older hardware, with Intel Atom N2600, Z530, and Z510 that looked like this in Xorg.0.log:
...

[    39.219] (EE) Backtrace:
[    39.219] (EE) 0: /usr/local/lib/xorg/Xorg (xorg_backtrace+0x43) [0x8141cef]
[    39.219] (EE) 1: /usr/local/lib/xorg/Xorg (0x8048000+0x11ce65) [0x8164e65]
[    39.219] (EE) 2: linux-gate.so.1 (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0xb772db40]
[    39.219] (EE) 3: /usr/local/lib/dri/kms_swrast_dri.so (0xb6400000+0x788c5d) [0xb6b88c5d]
[    39.219] (EE) 4: /usr/local/lib/dri/kms_swrast_dri.so (0xb6400000+0x7899b7) [0xb6b899b7]
[    39.219] (EE) 5: /usr/local/lib/dri/kms_swrast_dri.so (0xb6400000+0x78d128) [0xb6b8d128]
[    39.219] (EE) 6: /usr/local/lib/libgbm.so.1 (0xb7010000+0x2607) [0xb7012607]
[    39.219] (EE) 7: /usr/local/lib/libgbm.so.1 (0xb7010000+0x26f0) [0xb70126f0]
[    39.219] (EE) 8: /usr/local/lib/libgbm.so.1 (0xb7010000+0x3506) [0xb7013506]
[    39.219] (EE) 9: /usr/local/lib/libgbm.so.1 (gbm_create_device+0x8c) [0xb701247c]
[    39.219] (EE) 10: /usr/local/lib/xorg/modules/libglamoregl.so (glamor_egl_init+0x7f) [0xb703174e]
[    39.219] (EE) 11: /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so (0xb7047000+0x9cbb) [0xb7050cbb]
[    39.219] (EE) 12: /usr/local/lib/xorg/Xorg (InitOutput+0xd1f) [0x80e90fb]
[    39.219] (EE) 13: /usr/local/lib/xorg/Xorg (0x8048000+0x1ff88) [0x8067f88]
[    39.219] (EE) 14: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0x157) [0xb72e423f]
[    39.220] (EE) 15: /usr/local/lib/xorg/Xorg (0x8048000+0x20791) [0x8068791]
[    39.220] (EE)
[    39.220] (EE) Illegal instruction at address 0xb65313bb
[    39.220] (EE)
Fatal server error:
[    39.220] (EE) Caught signal 4 (Illegal instruction). Server aborting

...

This was solved by removing libva-intel-driver.tcz from onboot.lst.  The Illegal Instruction seems to be coming from file /usr/local/lib/dri/kms_swrast_dri.so in the Xorg-7.7-3d.tcz extension.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10004
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #6 on: March 12, 2018, 10:40:28 PM »
as per the Xorg-7.7-3d info file:
Quote
*** minimum cpu pentium-m ***

Offline curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9782
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #7 on: March 13, 2018, 04:21:33 AM »
Those Atoms are above pentium-m, so maybe another compiler/build process bug.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2626
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #8 on: March 13, 2018, 10:20:45 AM »
This could all be outdated info, but AFAICT  the Xorg Intel driver does not appear to support the 500 series graphics chip used in many Atom based computers.
https://www.x.org/wiki/IntelGraphicsDriver/

This apparently is the list of currently supported Intel graphics chips
https://www.x.org/wiki/IntelLaptopChips/

On the positive side Intel has released a driver "Intel Embedded Graphic Driver" for linux which supports these graphics chipsets....    but i'm still looking for that. 

« Last Edit: March 13, 2018, 10:24:50 AM by coreplayer2 »

Offline dspence

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 22
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #9 on: March 14, 2018, 10:19:09 AM »
Okay, there are still issues on the machine with the Intel Atom E3930 CPU with integrated HD Graphics 500.  Overall it seems to work fine, but when I connected using x11vnc, opened a terminal (aterm) and scrolled, the image was corrupted.

After trying a bunch of different things (various arguments to x11vnc, a different VNC server, an older version of aterm) I then tried grabber.tcz to get a screen grab of what was displayed on the screen (as opposed to what I saw with VNC) and the same thing happened with grabber.

I have attached a couple of files to this message.
1. File camera.jpg is what I see on the screen.
2. File grabber.png is what is grabbed with the grabber program.  This is the same as what appears when connected using x11vnc and x0vncserver.

Using the exact same software, this corruption does not happen when using older hardware with Atom N2600 or Z530.

So yeah, maybe the Xorg Intel driver doesn't fully support this chip yet. :-/

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10004
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #10 on: March 14, 2018, 11:24:10 AM »
What happens with the xorg-server modesetting driver (i.e. don't load the intel driver)?

Offline curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9782
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #11 on: March 14, 2018, 12:41:08 PM »
IIRC the same was seen in vmware, and there the user decided to use another terminal instead of aterm.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline dspence

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 22
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #12 on: March 14, 2018, 12:42:58 PM »
Hi Juanito,

So I removed xf86-video-intel.tcz from onboot.lst, and rebooted.

I ended up at "failed in waitforX".

The Xorg.0.log reads as follows:
Code: [Select]
[    25.537]
X.Org X Server 1.19.5
Release Date: 2017-10-12
[    25.537] X Protocol Version 11, Revision 0
[    25.537] Build Operating System: Linux 4.8.17-tinycore i486
[    25.537] Current Operating System: Linux test64.nitrex.com 4.8.17-tinycore #2017 SMP Sun Mar 5 15:49:22 UTC 2017 i686
[    25.537] Kernel command line: BOOT_IMAGE=(hd0,gpt1)/tce/boot/vmlinuz syslog quiet waitusb=5 tce=sda1 nodhcp lang=en_US.utf8
[    25.537] Build Date: 15 October 2017  11:14:52AM
[    25.537] 
[    25.537] Current version of pixman: 0.34.0
[    25.537] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[    25.537] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    25.537] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Mar 14 15:33:29 2018
[    25.537] (==) Using system config directory "/usr/local/share/X11/xorg.conf.d"
[    25.537] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    25.537] (==) No screen section available. Using defaults.
[    25.537] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    25.537] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    25.539] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[    25.539] (==) Automatically adding devices
[    25.539] (==) Automatically enabling devices
[    25.539] (==) Automatically adding GPU devices
[    25.539] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    25.539] (WW) The directory "/usr/local/lib/X11/fonts/OTF/" does not exist.
[    25.539] Entry deleted from font path.
[    25.539] (WW) The directory "/usr/local/lib/X11/fonts/100dpi/" does not exist.
[    25.539] Entry deleted from font path.
[    25.539] (==) FontPath set to:
/usr/local/lib/X11/fonts/misc/,
/usr/local/lib/X11/fonts/TTF/,
/usr/local/lib/X11/fonts/Type1/,
/usr/local/lib/X11/fonts/75dpi/
[    25.539] (==) ModulePath set to "/usr/local/lib/xorg/modules"
[    25.539] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    25.539] (II) Loader magic: 0x81b7a80
[    25.539] (II) Module ABI versions:
[    25.539] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    25.539] X.Org Video Driver: 23.0
[    25.539] X.Org XInput driver : 24.1
[    25.539] X.Org Server Extension : 10.0
[    25.666] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:5a85:8086:2212 rev 11, Mem @ 0x90000000/16777216, 0x80000000/268435456, I/O @ 0x0000f000/64, BIOS @ 0x????????/131072
[    25.666] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[    25.666] (II) LoadModule: "glx"
[    25.667] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    25.686] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    25.686] compiled for 1.19.5, module version = 1.0.0
[    25.686] ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    25.686] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[    25.686] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
[    25.686] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[    25.686] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
[    25.686] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    25.686] (II) LoadModule: "intel"
[    25.686] (WW) Warning, couldn't open module intel
[    25.687] (II) UnloadModule: "intel"
[    25.687] (II) Unloading intel
[    25.687] (EE) Failed to load module "intel" (module does not exist, 0)
[    25.687] (II) LoadModule: "modesetting"
[    25.687] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    25.689] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    25.689] compiled for 1.19.5, module version = 1.19.5
[    25.689] Module class: X.Org Video Driver
[    25.689] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    25.689] (II) LoadModule: "fbdev"
[    25.690] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[    25.690] (II) UnloadModule: "fbdev"
[    25.690] (II) Unloading fbdev
[    25.690] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[    25.690] (II) LoadModule: "vesa"
[    25.690] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    25.690] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    25.690] compiled for 1.19.1, module version = 2.3.4
[    25.690] Module class: X.Org Video Driver
[    25.690] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    25.690] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    25.690] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    25.690] (--) using VT number 2

[    25.694] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    25.694] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[    25.694] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    25.694] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    25.694] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    25.694] (II) Loading sub module "vbe"
[    25.694] (II) LoadModule: "vbe"
[    25.694] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/libvbe.so
[    25.696] (II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
[    25.696] compiled for 1.19.5, module version = 1.1.0
[    25.696] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    25.696] (II) Loading sub module "int10"
[    25.696] (II) LoadModule: "int10"
[    25.696] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/libint10.so
[    25.700] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[    25.700] compiled for 1.19.5, module version = 1.0.0
[    25.700] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    25.700] (II) VESA(0): initializing int10
[    25.701] (EE) VESA(0): V_BIOS address 0xd00 out of range
[    25.701] (II) UnloadModule: "vesa"
[    25.701] (II) UnloadSubModule: "int10"
[    25.701] (II) Unloading int10
[    25.701] (II) UnloadSubModule: "vbe"
[    25.701] (II) Unloading vbe
[    25.701] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[    25.701] (EE)
Fatal server error:
[    25.701] (EE) no screens found(EE)
[    25.701] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
 for help.
[    25.701] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    25.701] (EE)
[    25.707] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

    [EDIT]: Added code tags.  Rich
« Last Edit: March 14, 2018, 01:35:07 PM by Rich »

Offline dspence

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 22
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #13 on: March 14, 2018, 12:45:39 PM »
Hi curaga,

I will try another terminal and post the results.  Thanks for the suggestion.

Edit:
So I tried lxterminal.tcz.  It does not show the same bad behaviour as aterm, but I can't use it for other reasons.

The gnome-terminal.tcz extension also doesn't display the bad behaviour as aterm.  It has other bad points (and btw it is missing dependency libffi5.tcz, but even after providing that it won't launch from the icon on wbar.  I had to launch it using sudo, from aterm.)

I will look for other terminals to try.
« Last Edit: March 14, 2018, 01:19:00 PM by dspence »

Offline Rich

  • TinyCore Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5739
Re: Tiny Core 8 with Intel HD Graphics 500 on Intel Atom E3930 CPU
« Reply #14 on: March 14, 2018, 01:30:08 PM »
Hi dspence
I will look for other terminals to try.

Maybe rxvt?