WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: TC64 unable to get Xorg 3d with an AMD APU video on 14x RC1  (Read 1330 times)

aus9

  • Guest
TC64 unable to get Xorg 3d with an AMD APU video on 14x RC1
« on: April 10, 2023, 02:17:29 AM »
Hi

I am aware that running TC64 14x when its not yet final is an issue.

However I have previously has glxgears running on at least 11x and vulkan cube spinning on sway on 11x.

I do have a reasonable 2d setup as follows:

Code: [Select]
inxi -Gxxx
Graphics:
  Device-1: AMD driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5 pcie: speed: 8 GT/s
    lanes: 16 ports: active: HDMI-A-1 empty: DVI-D-1,HDMI-A-2 bus-ID: 26:00.0
    chip-ID: 1002:15d8 class-ID: 0300 temp: 30.0 C
  Display: server: X.Org v: 1.21.1.6 driver: X: loaded: modesetting
    unloaded: fbdev,vesa gpu: amdgpu display-ID: :0.0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
    s-diag: 582mm (22.93")
  Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-1 model: LG (GoldStar) FULL HD
    res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 size: 480x270mm (18.9x10.63")
    diag: 551mm (21.7") modes: max: 1920x1080 min: 720x400
  API: OpenGL Message: Unable to show GL data. Required tool glxinfo
    missing.

There is a post of another member with a different AMD APU (graphics supplied by CPU) and the inspection of his log suggested amongst other things a bug in llvm.

I do not have any xorg.conf, or component under ../xorg.conf.d
Nor do I have any bootloader config attempting any blacklist or resolution etc

I load Xorg-7.7-3d and exit to prompt
at console
Code: [Select]
sudo su
Xorg -configure
X -config /root/xorg.conf.new

I wait a while then get the failed wait for X message.

For those interested I have made my log a txt file and it should be clickable

https://www.dropbox.com/s/ltdjss9da0aou0b/xorg-log.txt

To save you clicking it....here is the relevant error msg
Quote
[   141.425] (EE) Backtrace:
[   141.439] (EE) 0: /usr/local/lib/xorg/Xorg (xorg_backtrace+0x56) [0x5647b3f76d3f]
[   141.439] (EE) 1: /usr/local/lib/xorg/Xorg (0x5647b3e78000+0xfee1a) [0x5647b3f76e1a]
[   141.440] (EE) 2: /lib/libc.so.6 (0x7f504e06a000+0x36870) [0x7f504e0a0870]
[   141.440] (EE) 3: /lib/libc.so.6 (0x7f504e06a000+0x700db) [0x7f504e0da0db]
[   141.440] (EE) 4: /lib/libc.so.6 (gsignal+0x12) [0x7f504e0a07ff]
[   141.440] (EE) 5: /lib/libc.so.6 (abort+0xd3) [0x7f504e090419]
[   141.440] (EE) 6: /lib/libc.so.6 (__assert_fail+0x0) [0x7f504e09af28]
[   141.440] (EE) 7: /lib/libc.so.6 (__assert_perror_fail+0x0) [0x7f504e09af6c]
[   141.440] (EE) 8: /usr/local/lib/libLLVM-13.so (0x7f5048684000+0x917de0) [0x7f5048f9bde0]
[   141.440] (EE) 9: /usr/local/lib/libLLVM-13.so (0x7f5048684000+0x92fb8a) [0x7f5048fb3b8a]
[   141.440] (EE) 10: /usr/local/lib/libLLVM-13.so (LLVMBuildInBoundsGEP2+0x51) [0x7f5048fb3c7d]
[   141.441] (EE) 11: /usr/local/lib/dri/radeonsi_dri.so (0x7f504c259000+0x924823) [0x7f504cb7d823]
[   141.441] (EE) 12: /usr/local/lib/dri/radeonsi_dri.so (0x7f504c259000+0x599b40) [0x7f504c7f2b40]
[   141.441] (EE) 13: /usr/local/lib/dri/radeonsi_dri.so (0x7f504c259000+0x59df2a) [0x7f504c7f6f2a]
[   141.441] (EE) 14: /usr/local/lib/dri/radeonsi_dri.so (0x7f504c259000+0x9b0102) [0x7f504cc09102]
[   141.441] (EE) 15: /usr/local/lib/dri/radeonsi_dri.so (0x7f504c259000+0x522cc4) [0x7f504c77bcc4]
[   141.441] (EE) 16: /usr/local/lib/dri/radeonsi_dri.so (0x7f504c259000+0x523b72) [0x7f504c77cb72]
[   141.441] (EE) 17: /usr/local/lib/dri/radeonsi_dri.so (0x7f504c259000+0x524f83) [0x7f504c77df83]
[   141.441] (EE) 18: /usr/local/lib/dri/radeonsi_dri.so (0x7f504c259000+0x53d87b) [0x7f504c79687b]
[   141.441] (EE) 19: /usr/local/lib/dri/radeonsi_dri.so (0x7f504c259000+0xa246a) [0x7f504c2fb46a]
[   141.441] (EE) 20: /usr/local/lib/dri/radeonsi_dri.so (0x7f504c259000+0xda8c8) [0x7f504c3338c8]
[   141.441] (EE) 21: /lib/libc.so.6 (0x7f504e06a000+0x6e835) [0x7f504e0d8835]
[   141.441] (EE) 22: /lib/libc.so.6 (0x7f504e06a000+0xd3dcc) [0x7f504e13ddcc]
[   141.441] (EE)
[   141.441] (EE)
Fatal server error:
[   141.441] (EE) Caught signal 6 (Aborted). Server aborting

Of interest to me....that you might miss....I think there is some strangeness with my input devices in log
Quote
[   140.333] (**) ModulePath set to "/usr/local/lib/xorg/modules"
[   140.333] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[   140.333] (WW) Disabling Mouse0
[   140.333] (WW) Disabling Keyboard0

slightly offtopic....but proof that its not my bios settings.....I have another distro installed and glxgears runs well there.
On that other distro it uses amdgpu not the radeon driver FWIW
I do not run sway on that other distro.

Thanks for reading



« Last Edit: April 10, 2023, 02:24:07 AM by aus9 »

Offline curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10970
Re: TC64 unable to get Xorg 3d with an AMD APU video on 14x RC1
« Reply #1 on: April 10, 2023, 09:23:42 AM »
Your log shows the same issue, a llvm assert.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

aus9

  • Guest
Re: TC64 unable to get Xorg 3d with an AMD APU video on 14x RC1
« Reply #2 on: April 10, 2023, 11:58:54 PM »
thanks for confirming its only llvm.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14585
Re: TC64 unable to get Xorg 3d with an AMD APU video on 14x RC1
« Reply #3 on: April 14, 2023, 03:02:33 AM »
Mesa has been recompiled against llvm-15 in 14.x x86_64 - testing would be welcome by users with amd or radeon hardware.

aus9

  • Guest
Re: TC64 unable to get Xorg 3d with an AMD APU video on 14x RC1
« Reply #4 on: April 14, 2023, 06:01:28 AM »
Hi Rich

Others may reply here so please do not mark as solved at this early stage please.

Juanito
thankyou thankyou thankyou.

Firstly bootlist takes me to Xorg 2d. I then exit to console prompt and load 3d with no attempt to make an xorg.conf
Code: [Select]
startx launches 3d as expected.

I can upload 3d xorg.log later which I have saved but main details are as follows

1) Xorg 3d needed no xorg.conf as Curaga as prev mentioned it should be confless for most users

2) glxgears from mesa-demos spins as expected close to my frame rate as per code box
Code: [Select]
glxgears
Running synchronized to the vertical refresh.  The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
SNIP
301 frames in 5.0 seconds = 60.004 FPS
SNIP

tc@box:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
HDMI-1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 480mm x 270mm
   1920x1080     60.00*+  74.97    59.96    50.00    59.94    59.93

3) I can now get into sway on wayland.  llvm was the party stopper until upgrade

4) inxi provides good information for those who like such.....as the Xorg logs as you know only need snippets IMHO

Code: [Select]
inxi -Gxxx # on Xorg-7.7-3d, actually this is the second capture I forgot to capture it before launching sway, so ignore xwayland
Graphics:
  Device-1: AMD driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5 pcie: speed: 8 GT/s
    lanes: 16 ports: active: HDMI-A-1 empty: DVI-D-1,HDMI-A-2 bus-ID: 26:00.0
    chip-ID: 1002:15d8 class-ID: 0300 temp: 29.0 C
  Display: server: X.Org v: 1.21.1.6 with: Xwayland v: 21.1.4 driver: X:
    loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu
    display-ID: :0.0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
    s-diag: 582mm (22.93")
  Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-1 model: LG (GoldStar) FULL HD
    res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 size: 480x270mm (18.9x10.63")
    diag: 551mm (21.7") modes: max: 1920x1080 min: 720x400
  API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.3.7 renderer: AMD Radeon Vega 8 Graphics
    (raven LLVM 15.0.7 DRM 3.49 6.1.2-tinycore64) direct-render: Yes

logout and launch sway give me
Code: [Select]
inxi -Gxxx # on wayland
Graphics:
  Device-1: AMD driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5 pcie: speed: 8 GT/s
    lanes: 16 ports: active: HDMI-A-1 empty: DVI-D-1,HDMI-A-2 bus-ID: 26:00.0
    chip-ID: 1002:15d8 class-ID: 0300 temp: 30.0 C
  Display: wayland server: X.org with: Xwayland v: 21.1.4 compositor: sway
    v: 1.4 driver: X: loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: radeonsi
    gpu: amdgpu display-ID: 0
  Monitor-1: HDMI-A-1 model: LG (GoldStar) FULL HD res: 1920x1080 hz: 60
    dpi: 102 scale: 1 size: 480x270mm (18.9x10.63") diag: 551mm (21.7") modes:
    max: 1920x1080 min: 720x400
  API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.3.7 renderer: AMD Radeon Vega 8 Graphics
    (raven LLVM 15.0.7 DRM 3.49 6.1.2-tinycore64) direct-render: Yes

If others are reading this.....the key points are the "Display driver", the result for direct-render
and if they work.....expect API results similar to last lines

Trivia IMHO
Xorg would show multiple loading and unloading of various drivers, inxi summarises this part of the Xorg log
Unloading fbdev
Unloading vesa
and key snippet from log
Quote
Server terminated successfully

There are no errors in my log according to my eyesight
« Last Edit: April 14, 2023, 06:03:39 AM by aus9 »

aus9

  • Guest
Re: TC64 unable to get Xorg 3d with an AMD APU video on 14x RC1
« Reply #5 on: April 14, 2023, 06:13:36 AM »
trivia
but very impressive, in the past, if I maximized glxgears......the rate would drop, not so today. I can't prove that by output but trust me its true for me.

The screenshot is glxgears maxed and you get an idea by the smoothness of the cog edges

https://imgur.com/A4mY76d

aus9

  • Guest
Re: TC64 unable to get Xorg 3d with an AMD APU video on 14x RC1
« Reply #6 on: April 14, 2023, 07:46:21 PM »
today I booted up with a boot list that used Xorg.7.7-3d.tcz and it loads as expected.

I converted yesterday's xorg log and todays xorg log into txt files that should be clickable.
However according to my eyesight and running a diff......there is not a lot to see.

yesterdays Xorg on top ( 3da.txt )and todays, ( 3db.txt ) in quote box to stop link turning into just a sync host looking page
link takes you to a directory with files inside
Quote
https://ln5.sync.com/dl/cd37e2150/84a6ridn-gmefhm9j-8wz8v4i9-cerxa6gf

So I am good now. Just waiting to see if anyone else with AMD or Radeon hardware on TC64 wishes to post?


Offline Rich

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11265
Re: TC64 unable to get Xorg 3d with an AMD APU video on 14x RC1
« Reply #7 on: April 15, 2023, 02:33:45 PM »
Hi aus9
Others may reply here so please do not mark as solved at this early stage please. ...
I typically don't mark threads as solved until ask to do so.

... if anyone else with AMD or Radeon hardware on TC64 wishes to post?
Here's the result from an HP G62 laptop if anyone is interested:
Code: [Select]
tc@box:~$ inxi -Gxxx
Graphics:
  Device-1: AMD RS880M [Mobility Radeon HD 4225/4250] vendor: Hewlett-Packard
    driver: radeon v: kernel arch: TeraScale ports: active: LVDS-1
    empty: HDMI-A-1,VGA-1 bus-ID: 01:05.0 chip-ID: 1002:9712 class-ID: 0300
  Device-2: SuYin HP Webcam-101 type: USB driver: N/A bus-ID: 1-3:3
    chip-ID: 064e:f203 class-ID: 0e02 serial: HF0317-J311-SE011-VH-R04.02.01
  Display: server: X.Org v: 1.21.1.6 driver: X: loaded: radeon
    unloaded: fbdev,modesetting,vesa dri: r600 gpu: radeon display-ID: :0.0
    screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.21x7.99")
    s-diag: 414mm (16.31")
  Monitor-1: LVDS-1 mapped: LVDS model: Seiko Epson 0x4151 res: 1366x768
    hz: 60 dpi: 101 size: 344x194mm (13.54x7.64") diag: 395mm (15.5") modes:
    max: 1366x768 min: 640x480
  API: OpenGL v: 3.3 Mesa 22.3.7 renderer: AMD RS880 (DRM 2.50.0 /
    6.1.2-tinycore64 LLVM 15.0.7) compat-v: 3.0 direct-render: Yes