WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Failed in WaitforX  (Read 1041 times)

Offline Rabie

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 259
Failed in WaitforX
« on: February 15, 2022, 01:43:25 AM »
Hi there,

i just have changed the bootloader from extlinux to grub so i can boot from UEFI: http://forum.tinycorelinux.net/index.php/topic,25513.45.html#lastPost

The Reason i wanted to boot from UEFI is that i want to use another Hardware that just support UEFI boot. https://www.zotac.com/us/product/mini_pcs/zbox-ci331-nano-barebone

The Problem i am having now is that xorg doesn't start (See Attachments) and i can't findout why  :-\

anyone has an idea ?

thanx

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13941
Re: Failed in WaitforX
« Reply #1 on: February 15, 2022, 02:02:23 AM »
It looks like you are using some components of Xorg-7.7 from 12.x in 13.x.

In 13.x. xf86-video-vesa will not work on a uefi boot so the dep file loads xf86-video-fbdev as well.

Offline Rabie

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 259
Re: Failed in WaitforX
« Reply #2 on: February 15, 2022, 02:38:22 AM »
Hi Juanito,
Quote
It looks like you are using some components of Xorg-7.7 from 12.x in 13.x.
no i am still using 10.x because of this Bug in V 11.x and 12.x http://forum.tinycorelinux.net/index.php/topic,25420.msg162677.html#msg162677

Anyway xorg does work fine (also with UEFI) on this hardware: https://www.zotac.com/at/product/mini_pcs/ci329-nano

but it doesn't with the newer Version of the same Hardware that support just UEFI https://www.zotac.com/us/product/mini_pcs/zbox-ci331-nano-barebone

i noticed that the Graphic Chip is another:

Zotac ZBOX CI331 nano Grafik: Intel UHD Graphics (iGPU), 24EU/192SP, 0.35-0.80GHz, Codename "Jasper Lake" (Gen11)
Zotac ZBOX CI329 nano Grafik: Intel UHD Graphics 600 (iGPU), 12EU/96SP, 0.20-0.70GHz, Codename "Gemini Lake GT1" (Gen9.5)


so i don't know if that would make a difference

Quote
In 13.x. xf86-video-vesa will not work on a uefi boot so the dep file loads xf86-video-fbdev as well.

i was using xf86-video-intel.tcz on the old Harware not xf86-video-vesa
« Last Edit: February 15, 2022, 02:42:24 AM by Rabie »

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13941
Re: Failed in WaitforX
« Reply #3 on: February 15, 2022, 02:42:13 AM »
You could try:

* graphics-KERNEL, xf86-video-intel, Xorg-7.7-3d
* graphics-KERNEL, Xorg-7.7
* graphics-KERNEL, Xorg-7.7-3d

Offline Rabie

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 259
Re: Failed in WaitforX
« Reply #4 on: February 15, 2022, 03:25:42 AM »
Hi Juanito,

the only thing it works with bad graphic resolution is:

 graphics-KERNEL, Xfbdev.tcz

but that is just when i uninstall Xorg  :-\

i don't know why Xorg refuse to start
« Last Edit: February 15, 2022, 03:27:14 AM by Rabie »

Offline curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10693
Re: Failed in WaitforX
« Reply #5 on: February 15, 2022, 08:42:55 AM »
It refuses to start because your hw is too new for TC 10. TC 10 was released in 2019, Intel Jasper Lake was released in 2021.

Vesa fails because of UEFI.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline Rabie

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 259
Re: Failed in WaitforX
« Reply #6 on: February 16, 2022, 02:36:39 AM »
Hi curaga

It refuses to start because your hw is too new for TC 10. TC 10 was released in 2019, Intel Jasper Lake was released in 2021.

Vesa fails because of UEFI.

yes you were right! I updated my System to 13.x and xorg does start.

Thank you