WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2  (Read 1289 times)

Offline SinsBird

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Hello,

I'm trying to get ati radeon 200m RC410m graphics card driver to work on TC 12.0, but:
Code: [Select]
tc@box:/$ dmesg | grep -E 'radeon|drm'
[drm] radeon kernel modesetting enabled.
radeon 0000:01:05.0: vgaarb: deactivate vga console
[drm] initializing kernel modesetting (RS400 0x1002:0x5A62 0x1179:0xFF31 0x00).
[drm] Generation 2 PCI interface, using max accessible memory
radeon 0000:01:05.0: VRAM: 128M 0x0000000078000000 - 0x000000007FFFFFFF (128M used)
radeon 0000:01:05.0: GTT: 512M 0x0000000080000000 - 0x000000009FFFFFFF
[drm] Detected VRAM RAM=128M, BAR=256M
[drm] RAM width 128bits DDR
[drm] radeon: 128M of VRAM memory ready
[drm] radeon: 512M of GTT memory ready.
[drm] GART: num cpu pages 131072, num gpu pages 131072
[drm] radeon: 1 quad pipes, 1 z pipes initialized.
[drm] PCIE GART of 512M enabled (table at 0x0000000002700000).
radeon 0000:01:05.0: WB enabled
radeon 0000:01:05.0: fence driver on ring 0 use gpu addr 0x0000000080000000
radeon 0000:01:05.0: radeon: MSI limited to 32-bit
[drm] radeon: irq initialized.
[drm] Loading R300 Microcode
radeon 0000:01:05.0: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
radeon 0000:01:05.0: Falling back to sysfs fallback for: radeon/R300_cp.bin
radeon_cp: Failed to load firmware "radeon/R300_cp.bin"
[drm:0xf7e9289a] *ERROR* Failed to load firmware!
radeon 0000:01:05.0: failed initializing CP (-11).
radeon 0000:01:05.0: Disabling GPU acceleration
[drm] radeon: cp finalized
[drm] Panel ID String: @@@                     
[drm] Panel Size 1024x768
[drm] Radeon Display Connectors
[drm] Connector 0:
[drm]   VGA-1
[drm]   DDC: 0x68 0x68 0x68 0x68 0x68 0x68 0x68 0x68
[drm]   Encoders:
[drm]     CRT1: INTERNAL_DAC2
[drm] Connector 1:
[drm]   LVDS-1
[drm]   DDC: 0x198 0x198 0x19c 0x19c 0x1a0 0x1a0 0x1a4 0x1a4
[drm]   Encoders:
[drm]     LCD1: INTERNAL_LVDS
[drm] Connector 2:
[drm]   SVIDEO-1
[drm]   Encoders:
[drm]     TV1: INTERNAL_DAC2
[drm] fb mappable at 0xD0040000
[drm] vram apper at 0xD0000000
[drm] size 3145728
[drm] fb depth is 24
[drm]    pitch is 4096
fbcon: radeondrmfb (fb0) is primary device
radeon 0000:01:05.0: [drm] fb0: radeondrmfb frame buffer device
[drm] Initialized radeon 2.50.0 20080528 for 0000:01:05.0 on minor 0
This is with amdgpu. I've tried the radeon firmware before and it still was failing to load.

I'm not experienced linux user, what to check, try?

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13944
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #1 on: November 26, 2021, 12:53:57 AM »
As per http://www.tinycorelinux.net/12.x/x86_64/tcz/provides.db or the apps gui

..R300_cp.bin is provided by the firmware-radeon extension.

Make sure you load this extension before any graphics drivers, i.e.

1. firmware-radeon
2. graphics-KERNEL
3. other graphics drivers
« Last Edit: November 26, 2021, 01:08:11 AM by Juanito »

Offline SinsBird

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #2 on: November 26, 2021, 02:18:50 AM »
So in the onboot.lst I have it in this order:
firmware-radeon.tcz
graphics-5.10.3-tinycore.tcz
xf86-video-ati.tcz

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13944
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #3 on: November 26, 2021, 02:57:18 AM »
In Xorg.0.log, what do you see in the section analogous to this:
Code: [Select]
[    77.088] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[    77.088] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
[    77.088] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[    77.088] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 3

Offline SinsBird

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #4 on: November 26, 2021, 04:31:38 AM »
Code: [Select]
[    29.850] (==) Matched ati as autoconfigured driver 0
[    29.851] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
[    29.851] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[    29.851] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
[    29.851] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    29.851] (II) LoadModule: "ati"
[    29.851] (WW) Warning, couldn't open module ati
[    29.851] (EE) Failed to load module "ati" (module does not exist, 0)

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13944
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #5 on: November 26, 2021, 04:56:14 AM »
The message seems to indicate that the xf86-video-ati extension is not loaded (or you did not exit and restart the gui after loading it)?

Also, have you tried Xorg-7.7-3d

Offline SinsBird

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #6 on: November 26, 2021, 05:35:00 AM »
I don't know if I'm doing this right. I tried loading xorg from onboot as well as manually with tce-load after booting to command line with seemingly same results. I tried loading xorg-3d but when I type startx, it says failed in waitforX.

Wait, loaded the xf86-video-ati.tcz manually and I think it's loaded.
« Last Edit: November 26, 2021, 05:47:46 AM by SinsBird »

Offline SinsBird

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #7 on: November 26, 2021, 06:27:19 AM »
Okay, so it turns out I had accidentally removed the xf86-video-ati.tcz from onboot.lst, that's why it wasn't getting loaded. So now xorg log looks like this:
https://pastebin.com/wT6NznJS

Direct firmware load still fails.

Offline Rich

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10313
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #8 on: November 26, 2021, 09:09:18 AM »
Hi SinsBird
From your  xorg.log:
Code: [Select]
[    29.042] (EE) AIGLX error: dlopen of /usr/local/lib/dri/r300_dri.so failed (/usr/local/lib/dri/r300_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory)
[    29.042] (EE) AIGLX error: unable to load driver r300
[    29.042] (EE) AIGLX error: dlopen of /usr/local/lib/dri/swrast_dri.so failed (/usr/local/lib/dri/swrast_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory)
[    29.043] (EE) AIGLX error: unable to load driver swrast
Those files are provided by  Xorg-7.7-3d.

Offline curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10694
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #9 on: November 26, 2021, 10:10:22 AM »
If the fallback firmware load succeeds, that is fine.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline SinsBird

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #10 on: November 26, 2021, 11:14:32 AM »
I don't think it's fine because graphics performance is poor. In firefox scrolling web pages is choppy and I'm getting only 60 FPS in  glxgears :/
Oh I'm stupid...Vertical sync...
« Last Edit: November 26, 2021, 11:25:46 AM by SinsBird »

Offline SinsBird

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Radeon: Direct firmware load for radeon/R300_cp.bin failed with error -2
« Reply #11 on: November 26, 2021, 11:43:38 AM »
I think this is solved, thank you all! I guess choppy web browser is not caused by the graphics driver but something else? Because performance on windows and TC is night and day.