WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Load into Dosbox-x automatically  (Read 394 times)

Offline zacmario

  • Newbie
  • *
  • Posts: 29
Load into Dosbox-x automatically
« on: September 05, 2021, 12:51:57 PM »
Any one have or can help with custom version of TCL?

I'd like to have an older machine load into Dosbox-x Full screen automatically , without touching the machine other than powering it on.

I would install this onto a hard drive, don't believe this machine can even boot from USB. It can however boot from CD.

I understand there is other options such as freedos etc..
I also plan on using win 3.x on this machine, it has no Isa slots I think this the best and cheapest option.

Offline Rich

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9526
Re: Load into Dosbox-x automatically
« Reply #1 on: September 05, 2021, 01:17:49 PM »
Hi zacmario
Install  Dosbox  from the repository  onboot.  Run  dosbox  and then exit. There should now be a file called:
Code: [Select]
.dosbox/dosbox-VERSION.confin your  home  directory. Set the  fullscreen  variable to  true.

Create a file called  StartDosbox  in your  .X.d  directory with the following line:
Code: [Select]
dosbox &

Offline zacmario

  • Newbie
  • *
  • Posts: 29
Re: Load into Dosbox-x automatically
« Reply #2 on: September 05, 2021, 02:15:10 PM »
Oh wow, that's so easy. Thank you. I apologize if I selected the wrong forum btw.

Offline zacmario

  • Newbie
  • *
  • Posts: 29
Re: Load into Dosbox-x automatically
« Reply #3 on: September 05, 2021, 02:57:23 PM »
Shoot just realized the machine is not wireless and I've misplaced my Lan cable.
Can I just download the tcz on another computer and it put in the iso file and than install it from there?

Offline Rich

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9526
Re: Load into Dosbox-x automatically
« Reply #4 on: September 05, 2021, 04:57:56 PM »
Hi zacmario
Yes, you can download on another machine. If you have Tinycore installed to your hard drive, you can download
to a USB drive and then copy to your hard drive. You will need to download:
dosbox.tcz
dosbox.tcz.dep
dosbox.tcz.md5.txt
Then you will need to do the same for its dependencies. The easiest way to find out all of the dependencies is to look in:
dosbox.tcz.tree


Offline zacmario

  • Newbie
  • *
  • Posts: 29
Re: Load into Dosbox-x automatically
« Reply #5 on: September 05, 2021, 07:31:02 PM »
Thank you Rich for the response.
I just had tinycore loaded in a VM to re- fresh my memory with TC. I was unable to locate DosBox or Dosbox-x

Offline Rich

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9526
Re: Load into Dosbox-x automatically
« Reply #6 on: September 05, 2021, 08:43:18 PM »
Hi zacmario
The dependencies for  dosbox  are:
Code: [Select]
libasound.tcz
libmad.tcz
libogg.tcz
libpng12.tcz
libvorbis.tcz
sdl-sound.tcz
SDL.tcz
Fetch  dosbox.tcz, dosbox.tcz.dep, dosbox.tcz.md5.txt, libpng12.tcz, and libpng12.tcz.md5.txt  from the TC10
repository. Fetch the remaining dependencies from the repository of the version you are running.


Offline zacmario

  • Newbie
  • *
  • Posts: 29
Re: Load into Dosbox-x automatically
« Reply #7 on: September 12, 2021, 04:51:17 PM »
Thanks I will. I guess ezremaster is the way to go with this.