WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Problem with TC 12  (Read 944 times)

Offline Laskody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
Problem with TC 12
« on: March 03, 2021, 07:40:24 AM »
Hello! I ran into a problem and would like to ask for your help.

I installed TC 12 Core Plus with  X gui on my computer on the sdb1 partition. The sda1 partition has Linux Mint Debian edition.When i select Tiny Core linux in Grub menü ,then starts but X does not start. This is what the TC-box writes:

tg3 0000:3f:00.0 eth0: Link is up at 1000 Mbps, full duplex tg3 0000:3f:00.0: Flow control is off for TX and off for RX.

random: Crng init done .
What could be the problem? Sorry for the English, greetings from Hungary and Thank you very much!

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13000
Re: Problem with TC 12
« Reply #1 on: March 03, 2021, 07:58:55 AM »
What happens when you type “startx”?

Offline Laskody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
Re: Problem with TC 12
« Reply #2 on: March 03, 2021, 08:34:30 AM »
- sh: startx: not found  :-\

Offline Laskody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
Re: Problem with TC 12
« Reply #3 on: March 03, 2021, 08:42:32 AM »
This is the Grub entry on the debian system:

located in /etc/grub.d/40_custom

https://pastebin.ubuntu.com/p/Nr4BkZ2Skn/


Could this be the problem? This worked great with TC 11.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13000
Re: Problem with TC 12
« Reply #4 on: March 03, 2021, 08:54:04 AM »
If startx is not found, load the Xvesa, flwm, aterm and wbar extensions and try again.

Offline Laskody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
Re: Problem with TC 12
« Reply #5 on: March 03, 2021, 10:47:13 AM »
Its solved! The problem was, that i Installed Tiny Core with boot-loader and marked the partition bootable. As  result, grub did not loaded the partition as root. So Premission denied for all. That was the Problem. I reinstall TC correctly and all right! Thank you verry much!

« Last Edit: March 03, 2021, 10:49:42 AM by Laskody »

Offline Laskody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
Re: Problem with TC 12
« Reply #6 on: March 05, 2021, 11:50:29 AM »
I would have one more question, I hope it's okay to ask that much.

I have a AMD/ATI RS780C (Radeon 3100) integrated videocard.

I want to install the driver for it,because it is slow and stutters when I scroll in the firefox webbrowser. i think, that is a driver problem. I set in Xvesa a high Screen Resolution its okay, but the problemi still have.

i found driver, xf86 ati, amdgpu and firmware. I tried one after the other but always black screen received. The Monitor say: "No signal".
I deleted it also and run tiny core with default.

my question would be how and which driver should i install?

Many thanks for our help!
« Last Edit: March 05, 2021, 11:56:11 AM by Laskody »

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13000
Re: Problem with TC 12
« Reply #7 on: March 05, 2021, 07:53:15 PM »
You need to install Xorg-7.7 as well as the xf86-video driver for your hardware instead of Xvesa.

Offline polikuo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 510
Re: Problem with TC 12
« Reply #8 on: March 08, 2021, 10:14:52 AM »
Its solved! The problem was, that i Installed Tiny Core with boot-loader and marked the partition bootable. As  result, grub did not loaded the partition as root. So Premission denied for all. That was the Problem. I reinstall TC correctly and all right! Thank you verry much!

How exactly did you solve the problem ?

Judging from the grub code you provided, you most likely have a UEFI installation.

tc-install can't handle that.

Do you recall the steps it takes to get there ?

BTW, you won't need root=(UUID), we use tce=(UUID) instead.

I have a AMD/ATI RS780C (Radeon 3100) integrated videocard.

...

my question would be how and which driver should i install?

Have you tried firmware-radeon.tcz and perhaps graphics-KERNEL.tcz ?

Offline Laskody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
Re: Problem with TC 12
« Reply #9 on: March 09, 2021, 08:05:22 AM »
I installed TCE without bootloader and i not marked the partition bootable. (First was LMDE 4 installed with default grub on dev/sda1).

In the Debian system after TCE was installed on dev/sdb1, i editet the grub.d : (as root): nano /etc/grub.d/40_custom
and the entry:
https://pastebin.ubuntu.com/p/Nr4BkZ2Skn/

the uuid from dev/sdb1 founded with "blkid".

then "sudo update grub". After restart TC was in the Grub menü.

I tried firmware-raden.tcz but  graphics-KERNEL.tcz not, I'll try, Thank you!

Offline Laskody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
Re: Problem with TC 12
« Reply #10 on: March 09, 2021, 09:14:08 AM »
Both partitions are ext4.

Offline polikuo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 510
Re: Problem with TC 12
« Reply #11 on: March 09, 2021, 10:25:03 PM »
I see.

You copied the files with the installer and adjust the bootloader yourself.

Offline Laskody

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
Re: Problem with TC 12
« Reply #12 on: March 12, 2021, 04:59:23 AM »
So, its works! Many Thanks! I installed xorg7.7, then i installed graphics/kernel.tcz, and firmware-amdgpu.tcz, and xf86-amdgpu.tcz.
With firmware radeon and xf86-ati dos not work, was black screen.

Thank you very much for help! TC are a very good team and you are always ready to help