WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: chromium-browser crashes immediately  (Read 6434 times)

Offline GNUser

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 230
chromium-browser crashes immediately
« on: August 21, 2019, 12:11:42 PM »
I installed chromium-browser.tcz from the official repository. Version is 66.0.3343.0.

Here is what happens when I try to start it:

Code: [Select]
$ chromium-browser
Fontconfig error: Cannot load default config file
[14422:14430:0821/145941.689261:ERROR:bus.cc(394)] Failed to connect to the bus: Failed to connect to socket /var/run/dbus/system_bus_socket: No such file or directory
[14422:14457:0821/145941.776957:ERROR:bus.cc(394)] Failed to connect to the bus: Could not parse server address: Unknown address type (examples of valid types are "tcp" and on UNIX "unix")
[14461:14461:0821/145941.908807:ERROR:gl_surface_glx.cc(426)] glxQueryVersion failed
[14461:14461:0821/145941.908839:ERROR:gl_initializer_x11.cc(157)] GLSurfaceGLX::InitializeOneOff failed.
[14461:14461:0821/145941.915676:ERROR:viz_main_impl.cc(194)] Exiting GPU process due to errors during initialization
[14470:14470:0821/145942.019249:ERROR:gl_implementation.cc(292)] Failed to load /tmp/tcloop/chromium-browser/usr/local/chromium-browser/swiftshader/libGLESv2.so: /tmp/tcloop/chromium-browser/usr/local/chromium-browser/swiftshader/libGLESv2.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[14470:14470:0821/145942.026003:ERROR:viz_main_impl.cc(194)] Exiting GPU process due to errors during initialization
[14478:14478:0821/145942.130511:ERROR:gl_implementation.cc(292)] Failed to load /tmp/tcloop/chromium-browser/usr/local/chromium-browser/swiftshader/libGLESv2.so: /tmp/tcloop/chromium-browser/usr/local/chromium-browser/swiftshader/libGLESv2.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[14478:14478:0821/145942.137279:ERROR:viz_main_impl.cc(194)] Exiting GPU process due to errors during initialization
[14486:14486:0821/145942.241767:ERROR:gl_implementation.cc(292)] Failed to load /tmp/tcloop/chromium-browser/usr/local/chromium-browser/swiftshader/libGLESv2.so: /tmp/tcloop/chromium-browser/usr/local/chromium-browser/swiftshader/libGLESv2.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[14486:14486:0821/145942.248600:ERROR:viz_main_impl.cc(194)] Exiting GPU process due to errors during initialization
[14422:14444:0821/145942.255582:ERROR:browser_gpu_channel_host_factory.cc(120)] Failed to launch GPU process.
[14422:14422:0821/145941.796659:FATAL:platform_font_linux.cc(83)] Check failed: InitDefaultFont(). Could not find the default font
#0 0x55bd8107103c base::debug::StackTrace::StackTrace()
#1 0x55bd81088f63 logging::LogMessage::~LogMessage()
#2 0x55bd8166ff18 gfx::PlatformFontLinux::PlatformFontLinux()
#3 0x55bd81670f4b gfx::PlatformFont::CreateDefault()
#4 0x55bd81668efe gfx::Font::Font()
#5 0x55bd8166ac54 gfx::FontList::GetDefaultImpl()
#6 0x55bd8166ab3e gfx::FontList::FontList()
#7 0x55bd8167ec94 gfx::RenderText::RenderText()
#8 0x55bd816838ee gfx::RenderTextHarfBuzz::RenderTextHarfBuzz()
#9 0x55bd8167b12f gfx::RenderText::CreateHarfBuzzInstance()
#10 0x55bd8273a0eb views::corewm::TooltipAura::TooltipView::TooltipView()
#11 0x55bd8273a050 views::corewm::TooltipAura::TooltipAura()
#12 0x55bd8272c19f views::DesktopWindowTreeHostX11::CreateTooltip()
#13 0x55bd82732eec views::DesktopNativeWidgetAura::InitNativeWidget()
#14 0x55bd8337fc46 DesktopBrowserFrameAura::InitNativeWidget()
#15 0x55bd8270dcce views::Widget::Init()
#16 0x55bd832999cc BrowserFrame::InitBrowserFrame()
#17 0x55bd832c98c5 BrowserWindow::CreateBrowserWindow()
#18 0x55bd8310378d Browser::Browser()
#19 0x55bd8313a094 StartupBrowserCreatorImpl::OpenTabsInBrowser()
#20 0x55bd8313acc7 StartupBrowserCreatorImpl::RestoreOrCreateBrowser()
#21 0x55bd83139c8d StartupBrowserCreatorImpl::DetermineURLsAndLaunch()
#22 0x55bd83139674 StartupBrowserCreatorImpl::Launch()
#23 0x55bd83136a83 StartupBrowserCreator::LaunchBrowser()
#24 0x55bd8313662d StartupBrowserCreator::ProcessCmdLineImpl()
#25 0x55bd83135f5a StartupBrowserCreator::Start()
#26 0x55bd80dcff7c ChromeBrowserMainParts::PreMainMessageLoopRunImpl()
#27 0x55bd80dcee7d ChromeBrowserMainParts::PreMainMessageLoopRun()
#28 0x55bd7fdbb001 content::BrowserMainLoop::PreMainMessageLoopRun()
#29 0x55bd800f6b97 content::StartupTaskRunner::RunAllTasksNow()
#30 0x55bd7fdb971a content::BrowserMainLoop::CreateStartupTasks()
#31 0x55bd7fdbd983 content::BrowserMainRunnerImpl::Initialize()
#32 0x55bd7fdb73b4 content::BrowserMain()
#33 0x55bd80daa816 content::ContentMainRunnerImpl::Run()
#34 0x55bd80db39ff service_manager::Main()
#35 0x55bd80da93c1 content::ContentMain()
#36 0x55bd7f6621cb ChromeMain
#37 0x7fb1e3160cc2 __libc_start_main
#38 0x55bd7f66202a _start

Received signal 6
#0 0x55bd8107103c base::debug::StackTrace::StackTrace()
#1 0x55bd81070ba1 base::debug::(anonymous namespace)::StackDumpSignalHandler()
#2 0x7fb1e8251610 <unknown>
#3 0x7fb1e3170144 gsignal
#4 0x7fb1e3160489 abort
#5 0x55bd8106f625 base::debug::BreakDebugger()
#6 0x55bd810893ad logging::LogMessage::~LogMessage()
#7 0x55bd8166ff18 gfx::PlatformFontLinux::PlatformFontLinux()
#8 0x55bd81670f4b gfx::PlatformFont::CreateDefault()
#9 0x55bd81668efe gfx::Font::Font()
#10 0x55bd8166ac54 gfx::FontList::GetDefaultImpl()
#11 0x55bd8166ab3e gfx::FontList::FontList()
#12 0x55bd8167ec94 gfx::RenderText::RenderText()
#13 0x55bd816838ee gfx::RenderTextHarfBuzz::RenderTextHarfBuzz()
#14 0x55bd8167b12f gfx::RenderText::CreateHarfBuzzInstance()
#15 0x55bd8273a0eb views::corewm::TooltipAura::TooltipView::TooltipView()
#16 0x55bd8273a050 views::corewm::TooltipAura::TooltipAura()
#17 0x55bd8272c19f views::DesktopWindowTreeHostX11::CreateTooltip()
#18 0x55bd82732eec views::DesktopNativeWidgetAura::InitNativeWidget()
#19 0x55bd8337fc46 DesktopBrowserFrameAura::InitNativeWidget()
#20 0x55bd8270dcce views::Widget::Init()
#21 0x55bd832999cc BrowserFrame::InitBrowserFrame()
#22 0x55bd832c98c5 BrowserWindow::CreateBrowserWindow()
#23 0x55bd8310378d Browser::Browser()
#24 0x55bd8313a094 StartupBrowserCreatorImpl::OpenTabsInBrowser()
#25 0x55bd8313acc7 StartupBrowserCreatorImpl::RestoreOrCreateBrowser()
#26 0x55bd83139c8d StartupBrowserCreatorImpl::DetermineURLsAndLaunch()
#27 0x55bd83139674 StartupBrowserCreatorImpl::Launch()
#28 0x55bd83136a83 StartupBrowserCreator::LaunchBrowser()
#29 0x55bd8313662d StartupBrowserCreator::ProcessCmdLineImpl()
#30 0x55bd83135f5a StartupBrowserCreator::Start()
#31 0x55bd80dcff7c ChromeBrowserMainParts::PreMainMessageLoopRunImpl()
#32 0x55bd80dcee7d ChromeBrowserMainParts::PreMainMessageLoopRun()
#33 0x55bd7fdbb001 content::BrowserMainLoop::PreMainMessageLoopRun()
#34 0x55bd800f6b97 content::StartupTaskRunner::RunAllTasksNow()
#35 0x55bd7fdb971a content::BrowserMainLoop::CreateStartupTasks()
#36 0x55bd7fdbd983 content::BrowserMainRunnerImpl::Initialize()
#37 0x55bd7fdb73b4 content::BrowserMain()
#38 0x55bd80daa816 content::ContentMainRunnerImpl::Run()
#39 0x55bd80db39ff service_manager::Main()
#40 0x55bd80da93c1 content::ContentMain()
#41 0x55bd7f6621cb ChromeMain
#42 0x7fb1e3160cc2 __libc_start_main
#43 0x55bd7f66202a _start
  r8: 0000000000000000  r9: 00007ffcfacb91e8 r10: 0000000000000008 r11: 0000000000000246
 r12: 00007ffcfacb98e8 r13: 0000000000000082 r14: 00007ffcfacb98f0 r15: 00007ffcfacb9489
  di: 0000000000000002  si: 00007ffcfacb91e8  bp: 00007ffcfacb9430  bx: 00007ffcfacb94a0
  dx: 0000000000000000  ax: 0000000000000000  cx: 00007fb1e3170144  sp: 00007ffcfacb91e0
  ip: 00007fb1e3170144 efl: 0000000000000246 cgf: 002b000000000033 erf: 0000000000000000
 trp: 0000000000000000 msk: 0000000000000000 cr2: 0000000000000000
[end of stack trace]
Calling _exit(1). Core file will not be generated.

I'm on a T400 Thinkpad with Corepure64 10.1 running Xorg-7.7 and my WM is fluxbox. I'll be happy to provide whatever additional details are necessary.

Some of the errors above are about dbus, others about libGLESv2. Both dbus.tcz and libGLESv2.tcz are installed.

Maybe the error has something to do with the fact that dbus is not always running on my machine? I notice that dbus is started automatically by applications that need it, but is not running when I first boot.

I'd love to get chromium-browser to work. Any ideas?
« Last Edit: August 21, 2019, 12:13:47 PM by GNUser »

Offline GNUser

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 230
Re: chromium-browser crashes immediately
« Reply #1 on: August 21, 2019, 12:16:02 PM »
P.S. I noticed in chromium-browser.tcz.info that timezone and locale must be set. Both are set on my system:

Code: [Select]
bruno@box:~$ locale
LANG=en_US.UTF-8
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=

bruno@box:~$ date
Wed Aug 21 15:15:04 EDT 2019


Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11107
Re: chromium-browser crashes immediately
« Reply #2 on: August 21, 2019, 12:49:55 PM »
Did you try Xorg-7.7-3d?

Online Rich

  • TinyCore Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6958
Re: chromium-browser crashes immediately
« Reply #3 on: August 21, 2019, 12:53:47 PM »
Hi GNUser
I seem to remember that  dbus  does not get started by default when installed, though I don't recall the reason for that. If you run:
Code: [Select]
sudo /usr/local/etc/init.d/dbus statusyou can see if it's running. If not, start it and see what changes:
Code: [Select]
sudo /usr/local/etc/init.d/dbus start
This looks like it's just looking in the wrong location:
Code: [Select]
[14470:14470:0821/145942.019249:ERROR:gl_implementation.cc(292)] Failed to load /tmp/tcloop/chromium-browser/usr/local/chromium-browser/swiftshader/libGLESv2.so: /tmp/tcloop/chromium-browser/usr/local/chromium-browser/swiftshader/libGLESv2.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[14470:14470:0821/145942.026003:ERROR:viz_main_impl.cc(194)] Exiting GPU process due to errors during initialization
Maybe an environmental variable that needs to be set to tell it where to look?

Offline neonix

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 210
Re: chromium-browser crashes immediately
« Reply #4 on: August 21, 2019, 11:56:52 PM »
There are missing dependencies.
libXtst.so.6
libXss.so.1

Then you need to install
tce-load -iw dbus.tcz
sudo /usr/local/etc/init.d/dbus start
sudo ln -s /usr/local/etc/fonts/ /etc/

And if you system don't support 3D hardware acceleration you need swiftshader (software 3d emulation).

I borrow it from Opera 62
wget https://get.geo.opera.com/pub/opera/desktop/62.0.3331.66/linux/opera-stable_62.0.3331.66_amd64.deb
and copy to
/tmp/tcloop/chromium-browser/usr/local/chromium-browser/swiftshader/libGLESv2.so
but tcloop is read-only, this means you have to rebuild tcz extension or copy chromium to / userspace.

Then it start to work in Xfbdev but only vp9 codec works.
I tested it in this site
https://www.quirksmode.org/html5/tests/video.html
and h.264, webm (vp8) and Theora (vp3) doesn't work.

There are also small errors, chromium needs
/etc/fonts/fonts.conf
instead
/usr/local/etc/fonts.conf

Online Rich

  • TinyCore Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6958
Re: chromium-browser crashes immediately
« Reply #5 on: August 22, 2019, 04:34:31 AM »
Hi neonix
... I borrow it from Opera 62
wget https://get.geo.opera.com/pub/opera/desktop/62.0.3331.66/linux/opera-stable_62.0.3331.66_amd64.deb
and copy to
/tmp/tcloop/chromium-browser/usr/local/chromium-browser/swiftshader/libGLESv2.so
but tcloop is read-only, this means you have to rebuild tcz extension or copy chromium to / userspace. ...
Or you can squash the required files into their own extension:
Code: [Select]
mkdir -p package/usr/local/chromium-browser/swiftshader/
cp RequiredFiles package/usr/local/chromium-browser/swiftshader/
mksquashfs package swiftshader.tcz

Offline GNUser

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 230
Re: chromium-browser crashes immediately
« Reply #6 on: August 22, 2019, 05:44:37 AM »
Thank you, Juanito, Rich and neonix! 

It turned out that setting up links for the fonts as suggested by neonix is all that I needed:
Code: [Select]
sudo ln -s /usr/local/etc/fonts/ /etc/
After that, chromium works perfectly.

Some observations:
- libXtst.tcz and libXss.tcz happen to be already loaded on my system. They must be dependencies for some other extension I use.
- dbus does not have to be running at all! All the better.
- I did not need to turn on 3D acceleration

Offline neonix

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 210
Re: chromium-browser crashes immediately
« Reply #7 on: August 22, 2019, 06:23:18 AM »
There should be also something like get_chromium-codecs-ffmpeg-extra.tcz as optional dependencies.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11107
Re: chromium-browser crashes immediately
« Reply #8 on: August 23, 2019, 03:17:17 AM »
I just checked chromium-browser - with the fonts symlink and Xorg-7.7 it gave several error messages, but started and ran without problems without requiring any additional dependencies or starting the dbus daemon.

Extension reposted with modified startup script to create the fonts symlink.

Offline neonix

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 210
Re: chromium-browser crashes immediately
« Reply #9 on: August 23, 2019, 05:58:38 AM »
Looks like Xfbdev users have to install
libXtst.tcz
libXss.tcz
to use this browser.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11107
Re: chromium-browser crashes immediately
« Reply #10 on: August 24, 2019, 12:52:20 AM »
Ah - I hadn't realised chromium-browser would work with Xfbdev, dep file adjusted.