WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: :( no sound ): "Realtek ALC887-VD" what should I do !?  (Read 576 times)

Offline xor

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 212
:( no sound ): "Realtek ALC887-VD" what should I do !?
« on: May 03, 2019, 01:34:34 AM »
:( no sound ): "Realtek ALC887-VD" what should I do !?

Quote
input: HDA ATI HDMI HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:01.1/sound/card0/input8
snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0: autoconfig for ALC887-VD: line_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0) type:line
snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:    hp_outs=1 (0x1b/0x0/0x0/0x0/0x0)
snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:    mono: mono_out=0x0
snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:    dig-out=0x11/0x0
snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:    inputs:
snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:      Rear Mic=0x18
snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:      Front Mic=0x19
snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:      Line=0x1a
snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:      CD=0x1c
input: HD-Audio Generic Rear Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:14.2/sound/card1/input9
input: HD-Audio Generic Front Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:14.2/sound/card1/input10
input: HD-Audio Generic Line as /devices/pci0000:00/0000:00:14.2/sound/card1/input11
input: HD-Audio Generic Line Out as /devices/pci0000:00/0000:00:14.2/sound/card1/input12
« Last Edit: May 03, 2019, 01:36:14 AM by xor »

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10934
Re: :( no sound ): "Realtek ALC887-VD" what should I do !?
« Reply #1 on: May 03, 2019, 02:01:32 AM »
assuming you are trying to use alsa sound, what does the following give:
Code: [Select]
$ aplay -l

Offline xor

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 212
Re: :( no sound ): "Realtek ALC887-VD" what should I do !?
« Reply #2 on: May 09, 2019, 05:38:57 AM »
assuming you are trying to use alsa sound, what does the following give:
Code: [Select]
$ aplay -l

Code: [Select]
tc@box:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog    ]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 1: ALC887-VD Digital [ALC887-VD Digit    al]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
tc@box:~$

    [EDIT]: Added code tags.  Rich
« Last Edit: May 09, 2019, 05:45:54 AM by Rich »

Offline Rich

  • TinyCore Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6698
Re: :( no sound ): "Realtek ALC887-VD" what should I do !?
« Reply #3 on: May 09, 2019, 05:47:33 AM »
Hi xor
Please use  code tags  when posting terminal commands and responses.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10934
Re: :( no sound ): "Realtek ALC887-VD" what should I do !?
« Reply #4 on: May 09, 2019, 05:50:08 AM »
It looks like you have the same problem as I do - i.e. you'd like to use analogue sound, but hdmi comes up as the default.

There is a further problem that if the alsa extension is loaded before hdmi is enabled, then sound will not work.

To make things work, load the following extensions in the order they appear below:
Code: [Select]
$ tce-load -i graphics-KERNEL Xorg-7.7 alsa-config alsa
$ speaker-test -Ddefault:1 -c2 -t wav -l1 [to test]

Offline labeas

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 202
Re: :( no sound ): "Realtek ALC887-VD" what should I do !?
« Reply #5 on: June 24, 2019, 09:07:10 AM »
My elCheapo W10 laptop lacks an audio driver, although the manual
describes using sound.

-> aplay -l == no aplay
-> dmesg | grep udio == ACPI: Added _OSI(Linux-Lenovo--NV-HDMI-Audio)

How can I install sound under TC64 ?

==TIA.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10934
Re: :( no sound ): "Realtek ALC887-VD" what should I do !?
« Reply #6 on: June 24, 2019, 09:28:02 AM »
To get hdmi sound on my laptop, I need to load the following extensions in this order:

graphics-KERNEL
Xorg-7.7
alsa-config
alsa

Offline labeas

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 202
Re: :( no sound ): "Realtek ALC887-VD" what should I do !?
« Reply #7 on: June 27, 2019, 12:45:20 AM »
>> How can I install sound under TC64 ?
Reply ==
To get hdmi sound on my laptop, I need to load the following extensions in this order:

graphics-KERNEL
Xorg-7.7
alsa-config
alsa
===================
I'm guessing the dependecy-chain is:-
 code to determine existing AudioHarware ==...
 code to determine existing or neded firmware ==...
Then perhaps:
 alsa-config , alsa

? where/why does Xorg* fit in ?
How to do this for TCpure64 Vers10 which has no own InetConnection yet?