WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: TC9 + open-vm-tools  (Read 521 times)

Offline TC9_yx

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 11
TC9 + open-vm-tools
« on: October 25, 2018, 08:00:30 AM »
Hi All

First post  :)

I have a Tinycore 9 VM I am running in vSphere 6.7. I've installed open-vm-tools before as follows:

1) tce-load -wi open-vm-tools-desktop - installs fine
2) tce-load -wi rxvt doesn't install

I have the following in /etc/sysconfig/tcedir/onboot.lst:

Code: [Select]
flwm_topside.tcz
wbar.tcz
nano.tcz
bash.tcz
ipv6-4.8.17-tinycore.tcz
openssh.tcz
nginx.tcz
open-vm-tools-desktop.tcz
Xlibs.tcz
Xprogs.tcz
rxvt.tcz
ca-certificates.tcz
rxvt.tcz
Xvesa.tcz
aterm.tcz

But vSphere is stil saying "VMware Tools is not installed on this virtual machine."

What am I doing wrong? It's been about a year since I last installed open-vm-tools but the steps I used on Tinycore 8 worked fine so I'm assuming there's a change in v9?

Thanks for any help.

Offline TC9_yx

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 11
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #1 on: October 27, 2018, 11:39:01 PM »
Anyone?  :)

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10199
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #2 on: October 28, 2018, 12:02:37 AM »
tce-load -wi rxvt doesn't install
What do you mean by this, do you get an error message?

Is Xorg-7.7-3d required for full open-vm-tools-desktop functionality?

btw - Xprogs and Xlibs are deps of Xvesa, so there is no need to list them separately in onboot.lst

Offline TC9_yx

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 11
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #3 on: October 28, 2018, 12:26:39 AM »
tce-load -wi rxvt doesn't install
What do you mean by this, do you get an error message?

Is Xorg-7.7-3d required for full open-vm-tools-desktop functionality?

btw - Xprogs and Xlibs are deps of Xvesa, so there is no need to list them separately in onboot.lst

I get this error:

https://ibb.co/h92gRV

I don't know TC very well so I'm not sure about Xorg 7.7-3d. When I last setup VMware Tools on TC8 I created some notes on how to install this in the VM and it worked but I'm guessing something has changed in TC9 as it doesn't work anymore. I'm not sure what to do or try nexy to get open-vm-tools to install and work in TC9.

Offline curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9879
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #4 on: October 28, 2018, 12:34:04 AM »
9.x x86 does not have rxvt.tcz, it has urxvt.tcz.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10199
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #5 on: October 28, 2018, 12:36:43 AM »
There are detailed instructions on how to use open-vm-tools in the open-vm-tools and open-vm-tools-desktop info files.

To use Xorg-7.7-3d replace Xvesa in your onboot.lst with graphics-KERNEL and Xorg-7.7-3d

Offline TC9_yx

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 11
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #6 on: October 28, 2018, 12:38:03 AM »
9.x x86 does not have rxvt.tcz, it has urxvt.tcz.

If I run:

tce-load -wi urxvt.tcz

It says:

urxvt is already installed!

I have added "urxvt.tcz" to onboot.1st and rebooted but open-vm-tools still isn't working.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10199
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #7 on: October 28, 2018, 12:42:31 AM »
Have you followed the info file instructions?

Do you get an error message if you run the command "vmware-checkvm"?

Offline TC9_yx

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 11
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #8 on: October 28, 2018, 12:46:51 AM »
I have removed Xvesa from the onboot.1st file and added "graphics-KERNEL.tcz" and "Xorg-7.7-3d.tcz".

If I run "vmware-checkvm" I get:

VMware software version 6 (good)

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10199
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #9 on: October 28, 2018, 12:51:26 AM »
Does all of this happen without error:
Quote
Download and install in console before reboot; do not install while in X.
Add to ~/.profile before startx to enable shared folders:
[ $(which vmware-checkvm) ] && [ vmware-checkvm ] && [ -d /mnt/hgfs ] && vmhgfs-fuse /mnt/hgfs
Kernel modules removed, now all tools are userspace.
Verify permissions for /dev/fuse are 1666.
Loading the extension should create /mnt/hgfs. Verify that it happened and the permissions are 777.

Offline TC9_yx

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 11
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #10 on: October 28, 2018, 01:42:14 AM »
Does all of this happen without error:
Quote
Download and install in console before reboot; do not install while in X.
Add to ~/.profile before startx to enable shared folders:
[ $(which vmware-checkvm) ] && [ vmware-checkvm ] && [ -d /mnt/hgfs ] && vmhgfs-fuse /mnt/hgfs
Kernel modules removed, now all tools are userspace.
Verify permissions for /dev/fuse are 1666.
Loading the extension should create /mnt/hgfs. Verify that it happened and the permissions are 777.

I'm not sure I understand all the instructions but I have added to ~/.profile:

[ $(which vmware-checkvm) ] && [ vmware-checkvm ] && [ -d /mnt/hgfs ] && vmhgfs-fuse /mnt/hgfs

I then ran filetool.sh -b and rebooted.

Am I missing something here?

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10199
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #11 on: October 28, 2018, 01:50:59 AM »
What does this give:
Code: [Select]
$ tce-load -i coreutils
$ stat -c '%a %n' /dev/fuse
$ stat -c '%a %n' /mnt/hgfs

Offline TC9_yx

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 11
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #12 on: October 28, 2018, 01:57:18 AM »
What does this give:
Code: [Select]
$ tce-load -i coreutils
$ stat -c '%a %n' /dev/fuse
$ stat -c '%a %n' /mnt/hgfs

tce-load -i coreutils:

coreutils is already installed!

stat -c '%a %n' /dev/fuse:

1066 /dev/fuse

stat -c '%a %n' /dev/hgfs:

No such file or directory

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10199
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #13 on: October 28, 2018, 02:07:26 AM »
That should be "/mnt/hgfs" and not "/dev/hgfs"

Are you sure /dev/fuse was 1066 and not 1666?

Offline TC9_yx

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 11
Re: TC9 + open-vm-tools
« Reply #14 on: October 28, 2018, 02:32:45 AM »
That should be "/mnt/hgfs" and not "/dev/hgfs"

Are you sure /dev/fuse was 1066 and not 1666?

Oops, sorry!

I get the same:

stat: cannot stat /mnt/hgfs: no such file or directory

Yes, another typo, /dev/fuse is 1666.
« Last Edit: October 28, 2018, 02:38:01 AM by TC9_yx »