WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer  (Read 1243 times)

Offline MosesLawn

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 1
wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« on: July 12, 2018, 12:03:35 PM »
Hello and new to this forum.  I am also new to Tiny Core and raspi so bear with me.  I recently discovered Tiny Core (piCore) and it's awesome.  I followed instructions and installed piCore 9.0.3 on a 2gig SD card (getting a bigger one soon) and resized the partition and installed TC via tce-load -iw TC.

I also installed x11vnc and used 'filetool.sh -b' to save my changes.

I am able to connect ssh through putty and then start the x11vnc server...I get some warnings but the x11vnc server loads up and waits.

I then launch VNC Viewer and connect to my raspi from a Windows 10 desktop.

I get to the piCore desktop and everything looks fine however the icons in wbar do not launch any of the apps.

In fact the only 2 apps that launch are 'Terminal' and 'MC' (midnight commander) all of the others 'Control Panel', 'Apps' etc do nothing when I click on them...

So my question...what do I need to do to get my other apps running or wbar working?  I'm completely lost

My setup is

Raspi 3
piCore 9.0.3
TC.tcz loaded
x11vnc loaded

VNC Viewer on Windows 10 desktop

Also, I am headless and hardwired connected to the network with the raspi

Like I stated above...so far everything has worked except my apps won't launch from wbar in a remote session with VNC Viewer

Any help is appreciated.  Thanks in advance

Offline Pats

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 292
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #1 on: July 12, 2018, 08:52:51 PM »
Quote
So my question...what do I need to do to get my other apps running or wbar working?  I'm completely lost.

I dont know abt your exact picore and Radpi problem and soln , but may be following links may be helpful :

1)How to add custom icons, command lines and applications to wbar
2)Step-by-step instructions how to add or remove wbar entries (tcl-3.3)
3)Trouble with launching apps from menu and wBar entries (solved)
http://forum.tinycorelinux.net/index.php?topic=1508.0

http://forum.tinycorelinux.net/index.php?topic=6762.0

http://forum.tinycorelinux.net/index.php?topic=10501.0

Offline polikuo

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 367
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #2 on: July 12, 2018, 11:23:31 PM »
what do I need to do to get my other apps running or wbar working?

What apps are you launching ?
You might have some missing dependencies.
Try
Code: [Select]
tce-audit updatedeps
tce-audit fetchmissing

Offline Rich

  • TinyCore Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6351
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #3 on: July 13, 2018, 05:27:33 AM »
Hi MosesLawn
Since the terminal icon works open a terminal and enter:
Code: [Select]
cpanelCopy and paste the results in your next post.

Offline mungbean

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 4
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #4 on: July 17, 2018, 06:19:55 AM »
Error I get and I am having the same issue with none of the SystemTools working only the applications.

running cpanel in terminal i get:
"cpanel: error while loading shared libraries: libfontconfig.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory"

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10547
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #5 on: July 17, 2018, 06:26:17 AM »
if you use the apps gui "provides" function on"libfontconfig.so.1", you will see that it is provided by the fontconfig extension

Offline mungbean

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 4
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #6 on: July 17, 2018, 06:31:41 AM »
think I solved it with some intense googlin.

running in SSH/terminal :
tce-load -wi fontconfig.tcz

everything came to life.  Looks like the libfontconfig was missing.

Offline FerociousRPi

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 8
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #7 on: August 09, 2018, 08:36:02 PM »
Thanks everyone...  especially mungbean.

I followed "novaspirit" tut video and certain icons would not respond. mungbean steps resolved  this issue. This little OS is quick on the RPi Z W.  ;D
« Last Edit: August 09, 2018, 08:39:46 PM by FerociousRPi »

Offline kmhill

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 64
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #8 on: February 02, 2019, 07:32:49 PM »
Thanks folks, I'm happy to report that this was an easy fix.

Like other folks, I also saw the error that libfontconfig.so.1 couldn't be found. A little digging about the Internet revealed that this file is a, "hidden dependency" with other Linux distros. The tip outlined by Juanito helped me enough to get the text application browser tce-ab to download the extension libfontconfig.tcz

In searching with the application browsers I'll be sure to make more use of "provides". The "provides" option brought me right to the needed extension.

Cheers!