WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: dCore & ubuntu behaves different  (Read 1020 times)

Offline jls

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2028
    • Core17
dCore & ubuntu behaves different
« on: August 30, 2017, 01:55:05 PM »
HI Jason & the others readers
I have both dCore-zesty and ubuntu mate zesty on this pc.
Both have enlightenment DE.
On dCore OpenGL composite rendering doesn't work while on ubuntu does.
On dCore https://github.com/tsujan/E17gtk has problems, like svg object don't display, checked box & other stuff, while on ubuntu there are no problems.
Same problem with black-mate gtk theme.
Bye and thanks



dCore user

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9325
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #1 on: August 30, 2017, 05:26:49 PM »
Thanks, I will look into it.  Is this including the niko2040 ppa packages?  Please post the contents of the files in your /opt/debextra directory. 

Offline jls

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2028
    • Core17
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #2 on: September 01, 2017, 05:16:27 PM »
Hi
yes, niko2040
Code: [Select]
ls@pc1:~$ cat /opt/debextra/*
http://ppa.launchpad.net/niko2040/e19/ubuntu zesty main
http://ppa.launchpad.net/libreoffice/ppa/ubuntu zesty main
http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/webupd8/ubuntu zesty main
http://ppa.launchpad.net/unit193/test/ubuntu zesty main
http://archive.canonical.com/ubuntu/ zesty partner
http://giano.com.dist.unige.it/ubuntu zesty-updates main
http://giano.com.dist.unige.it/ubuntu zesty-updates multiverse
http://giano.com.dist.unige.it/ubuntu zesty-updates restricted
http://giano.com.dist.unige.it/ubuntu zesty-updates universe
http://giano.com.dist.unige.it/ubuntu zesty-backports main
http://giano.com.dist.unige.it/ubuntu zesty-backports multiverse
http://giano.com.dist.unige.it/ubuntu zesty-backports restricted
http://giano.com.dist.unige.it/ubuntu zesty-backports universe
http://ppa.launchpad.net/rebuntu16/enlightenment-apps+unofficial/ubuntu  zesty main
http://download.opensuse.org/repositories/home:/jgeboski/xUbuntu_17.04 ./
jls@pc1:~$

dCore user

Offline jls

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2028
    • Core17
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #3 on: September 01, 2017, 06:18:50 PM »
Hi
I can try creating an xorg.conf from ubuntu zesty if it's still possible nowadays
dCore user

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9325
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #4 on: September 02, 2017, 07:38:55 AM »
Oh, one more thing.  What are your installed SCEs, and the list files that they are made from if there are any?  That way I can more accurately reproduce the same setup.

Offline jls

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2028
    • Core17
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #5 on: September 02, 2017, 09:50:26 AM »
Hi

Code: [Select]
jls@pc1:~$ cat /etc/sysconfig/tcedir/sceboot.lst
mylocale-itfr
005-kmaps
b43-fw
kernel-all-4.8.17-tinycore
base
wg311v3
xorg-all
enlightenment
conky
ecrire
ls@pc1:~$ cat .X.d/01-scepostboot
( for i in `cat /etc/sysconfig/tcedir/scepostboot.lst`; do sce-load $i; done ) &
jls@pc1:~$ cat /etc/sysconfig/tcedir/scepostboot.lst
terminology
gtk2-engines-pixbuf
firefox
pidgin
rage
enlightenment-apps
jls@pc1:~$ cat /etc/sysconfig/tcedir/sce/base.sce.lst
linux-firmware
alsa-utils
vim
wireless
grep
Xprogs
base-locale
language-pack-it
language-pack-gnome-it-base
language-pack-fr
language-pack-gnome-fr-base
ntpdate
xdg-utils
connman
jls@pc1:~$ cat /etc/sysconfig/tcedir/sce/firefox.sce.lst
firefox
firefox-locale-it
firefox-locale-fr
gstreamer1.0-libav
jls@pc1:~$ cat /etc/sysconfig/tcedir/sce/pidgin.sce.lst
pidgin
pidgin-libnotify
pidgin-otr
purple-facebook
telegram-purple
purple-skypeweb


mylocale-itfr : /usr/lib/locale/locale-archive
005-kmaps: kmaps from tinycore
b43-fw: b43 firmware
wg311v3: windows wifi driver for my pci wifi

thanks
dCore user

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9325
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #6 on: September 02, 2017, 03:34:36 PM »
I have made some corrections to startup scripts, namely enlightenment and libgl1-mesa-glx, but I have an old video card and can't really test opengl.  But I did perhaps see a difference in running enlightenment after re-importing the packages you mentioned with the /opt/debextra entries after fixing those startup scripts.  I don't use enlightenment so it is hard to tell what is normal with it and what is not.

Also, how did you import or make use of the black-mate gtk theme, as I can't import it?  And how did you install the theme from https://github.com/tsujan/E17gtk, what commands?  I want to make sure we are on the same page. 

Offline jls

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2028
    • Core17
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #7 on: September 02, 2017, 10:32:25 PM »
Hi
I'll update my packages.
Regarding the e gtk theme, download, decompress, place it in ~/.themes and select it in the e application theme window.
dCore user

Offline jls

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2028
    • Core17
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #8 on: September 02, 2017, 11:07:05 PM »
See issue on the git page
dCore user

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9325
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #9 on: September 03, 2017, 05:39:44 PM »
I have added a startup script to librsvg2-2 and librsvg2-common.  Re-importing SCEs that contain those should fix it if my hunch is right.  I installed and ran that E17gtk theme and all seemed to work.  But before re-importing and if you want to test now if the new startup scripts fix it, run the below command:

sudo /usr/local/tce.installed/libgdk-pixbuf2.0-0

That should add svg to the loaders.cache file if not already existing, and the only reason svg is not supported though librsvg2-2 and librsvg2-common are installed is if they were not added to the loaders.cache file.  Hopefully that is the reason.

Offline jls

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2028
    • Core17
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #10 on: September 04, 2017, 01:50:52 PM »
Hi
the command solves the problem, so I re-imported the svg packages and now the them works fine, thanks Jason.
regarding the opengl stuff it's not solveld.
Tried with a manual xorg.conf with no success.
Starting standard ubuntu in maintenance mode and then choosing from the menu to continue the startup also ubuntu gives the same error, so I suspect it's something to do with the graphic resolution or kms? vga= before X starts.
Booted with extlinux passing vga parameter but no success.
« Last Edit: September 04, 2017, 02:07:45 PM by jls »
dCore user

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9325
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #11 on: September 04, 2017, 02:46:23 PM »
Have you had opengl working with other dCore ports that use the 4.8.17-tinycore kernel? 

Offline jls

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2028
    • Core17
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #12 on: September 05, 2017, 01:15:44 PM »
I only have zesty with that kernel.
Just tried dCore-xenial and same problem
dCore user

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9325
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #13 on: September 05, 2017, 04:03:41 PM »
Was there any other previous dCore that worked with opengl, or have you just now tried using dCore with opengl?  Thanks.

Offline jls

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2028
    • Core17
Re: dCore & ubuntu behaves different
« Reply #14 on: September 06, 2017, 03:46:04 AM »
On my pc it never worked, but on other pcs it works (I have dCore also on a pen drive that a carry with me ;)). On my pc this morning I changed the video card and I see that both grub and X have lower resolutions compared to the previous card, on dCore I cannot increase the resolution, while if I start Ubuntu the resolution is properly set to the maximum.

Both video cards are Nvidia

Thank you
dCore user