WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: claws-mail binary wont execute out of the box when installed.  (Read 164 times)

Offline kyenos

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 2

Env Details:
Distro: CorePlus v.8.0
Host: Oracle Virtual Box 5.1.20
GUI: XVesa / Openbox
Userland: busybox
On Boot List:
  • Xvesa.tcz
  • Xlibs.tcz
  • Xprogs
  • aterm.tcz
  • flwm_topside.tcz
  • wbar.tcz
  • openbox.tcz
  • claws-mail.tcz
  • claws-mail-locale.tcz
  • claws-mail-doc.tcz
  • claws-mail-dev.tcz
  • db-doc.tcz
  • aspell-en.tzc
  • aspell.tcz
  • aspell-doc.tcz
  • aspell-dev.tcz
  • vim.tcz
  • firefox-ESR.tcz
Issue:
Claws mail's binary is linked against the wrong distro's db version

error
claws-mail: error while loading shared libraries: libdb-6.1.so: cannot open shared object file: No such file or directory

Work around

The binary C interface for both 6.1 and 6.2 of libdb are the same, so a simple symlink of the correct name allows the application to work. in /usr/local/lib. Once can create it with the following command:

sudo ln -s /usr/local/lib/libdb.so  /usr/local/lib/libdb-6.1.so
sudo ldconfig

Note that ldconfig is necessary prior to running claws-mail.

Suggested Fix

Upgrade the libdb package for v8.0 to 6.2 and or include the appropriate symlinks.

Offline andyj

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 405
Re: claws-mail binary wont execute out of the box when installed.
« Reply #1 on: May 02, 2017, 01:35:44 PM »
The license of Berkeley DB for versions greater than 6.0.19 is incompatible with open source software. I'm sorry, but until all the LAMP software can be recompiled without libdb support and tested no upgrade is planned. This is in progress, but I don't have a timeline.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9173
Re: claws-mail binary wont execute out of the box when installed.
« Reply #2 on: May 02, 2017, 11:38:44 PM »
claws-mail and libetpan recompiled without libdb dep and reposted

Offline kyenos

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 2
Re: claws-mail binary wont execute out of the box when installed.
« Reply #3 on: May 03, 2017, 06:27:08 PM »
First, sorry for dropping this in the wrong spot on the forum

Second, thanks for the updates ! I'll re-try