WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Sound problem  (Read 301 times)

Offline Borzalex

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 7
Sound problem
« on: December 26, 2016, 03:40:13 AM »
Hello! TC 7.2 is installed on my HDD and everything works fine, exept the sound card. I have old discrete sound card right from the end of 90's - CM8738. Can I somehow make it work? Maybe install some additional drivers?..
My PC:
CPU Pentium II 400 MHz
Motherboard GA-6VX
Video Nvidia RIVA TNT2
Sound CM8738
Memory 128 MB SDRAM

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8998
Re: Sound problem
« Reply #1 on: December 26, 2016, 03:54:13 AM »
What kind of sound card do you have - pci, isa, usb, pcmcia?

What have you already tried to do to get it working?

What error messages did you get?

Offline Borzalex

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 7
Re: Sound problem
« Reply #2 on: December 26, 2016, 04:55:03 AM »
PCI.

I installed ALSA driver, but it didn't helped. Also I tried to install OSS, but it's not installing from App browser.

When I try to listen my favorite internet radio in XMMS player it says that
"Please check that:
  • Your sound card is configured correctly
  • You chose the right output plugin
  • Your sound card isn't blocked by another program"
« Last Edit: December 26, 2016, 05:05:30 AM by Borzalex »
My PC:
CPU Pentium II 400 MHz
Motherboard GA-6VX
Video Nvidia RIVA TNT2
Sound CM8738
Memory 128 MB SDRAM

Offline Borzalex

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 7
Re: Sound problem
« Reply #3 on: December 26, 2016, 05:13:39 AM »
By the way, I have Damn Small Linux installed on my second HDD and sound card works fine there. If I am not mistaken, the DSL uses cmpci driver for my sound card. Is there any way to install the cmpci driver in Tiny Core?
« Last Edit: December 26, 2016, 05:15:11 AM by Borzalex »
My PC:
CPU Pentium II 400 MHz
Motherboard GA-6VX
Video Nvidia RIVA TNT2
Sound CM8738
Memory 128 MB SDRAM

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8998
Re: Sound problem
« Reply #4 on: December 26, 2016, 05:51:48 AM »
xmms tries to use oss by default, so you need to use <ctrl p> to enter setup and change the output to alsa.

oss is not available for tc-7.x - if you boot without any sound extensions loaded and then load alsa-config followed by alsa, can you use the alsamixer command to un-mute the master volume and get sound from xmms?

Offline Borzalex

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 7
Re: Sound problem
« Reply #5 on: December 26, 2016, 10:24:51 AM »
Yay, now I have sound. Thank you.
My PC:
CPU Pentium II 400 MHz
Motherboard GA-6VX
Video Nvidia RIVA TNT2
Sound CM8738
Memory 128 MB SDRAM