WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore  (Read 6334 times)

Offline madmax6

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 25
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #30 on: March 22, 2016, 12:37:37 PM »
jgrulich can you help me; i have installed cmake and rpi-vci but i don't know how to install raspi2fb and get the screen to show jivelite...

Offline jgrulich

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 341
    • GRULICH DESIGN - R&D Lab.
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #31 on: March 23, 2016, 12:38:08 AM »
The build and setup is the same as for Rasbian, but don't take care, find attached the ready made tcz.
There are both, fbtft and raspi2fb included the necessary libs. You don't need to install rpi-vc.

    [EDIT] Removed attached extension due to forum policy violation.  Rich
« Last Edit: March 23, 2016, 06:43:01 AM by Rich »

Offline Rich

  • TinyCore Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5420
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #32 on: March 23, 2016, 06:47:40 AM »
Hi jgrulich
Sorry, you are not allowed to post extensions on the forum so I removed it.

Offline madmax6

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 25
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #33 on: March 23, 2016, 11:53:56 AM »
snatched tcz before it was removed,installed it but do i have to point dev1. cannot see jivelite

Offline jgrulich

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 341
    • GRULICH DESIGN - R&D Lab.
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #34 on: March 23, 2016, 11:04:36 PM »
No, only run
Code: (bash) [Select]
sudo fbtft
or
Code: (bash) [Select]
sudo raspi2fb

as a first line of the bootlocal.sh, or if used the TFT setup there, place the "pause 1" and than the copy command.

Offline madmax6

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 25
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #35 on: March 25, 2016, 12:30:19 PM »
yes thnx jgrulich ive magnaged the screen to work!
tce-load -i hdmitotft.tcz
sudo fbtft doesn't work
sudo  raspi2fb and the screen works! only touchscreen doesn't work and image is very small (i think it has to do with rendering from 1920 to 480)
is there a way to change the screen size?
and how do i startup all this automaticly?
do we need to write a simple startup script?

Offline madmax6

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 25
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #36 on: March 28, 2016, 04:45:34 AM »
jgrulich thanks very much for your help, i've got it all to work.
just had to add raspi2fb to bootlocal.sh and everything works on startup!

just one last question, the raspi2fb forces hdmi screen to 320x480 but the image is to small. when i change it skinmenu from 1980 x 1080 it doesn't matter it stays small, any tips how to increase the screen image?

Offline madmax6

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 25
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #37 on: March 28, 2016, 05:00:34 AM »
found the problem when raspi2fb starts:
raspi2fb[964]:info:copying from 1920x1080 to 320x480

but the screen is 480 X 320, any way to change this?

Offline jgrulich

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 341
    • GRULICH DESIGN - R&D Lab.
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #38 on: March 28, 2016, 08:32:52 AM »
It resizes it automatically. You don't need to do anything.
If you like to have different resolution for the HDMI, than change it in the config.txt.
The resolution for Jivelite is set in the Jivelite setup - screen setup.

Offline madmax6

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 25
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #39 on: March 30, 2016, 12:23:20 PM »
i know it adjust automatticly but the screensize is too small.
when selecting skin 640 or 1024 or 1920 it stays small n=(not fill thescreen)
i think hight en width are switched

Offline madmax6

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 25
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #40 on: March 30, 2016, 12:46:55 PM »
is there a way to adjust hdmitotft to 480 x320?

Offline jgrulich

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 341
    • GRULICH DESIGN - R&D Lab.
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #41 on: April 01, 2016, 08:32:56 AM »
Set the HDMI resolution in the config.txt. Look wiki how to do so.

Offline madmax6

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 25
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #42 on: February 04, 2017, 07:35:25 AM »
Hello

Anyone create a working TFT.tcz for picoreplayer 3.10?

Offline bmarkus

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6908
    • My Community Forum
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #43 on: February 04, 2017, 09:26:40 AM »
Hello

Anyone create a working TFT.tcz for picoreplayer 3.10?

Please visit the picoreplayer support forum.
Béla
Ham Radio callsign: HA5DI

"Amateur Radio: The First Technology-Based Social Network."

Offline madmax6

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 25
Re: waveshare 3.5 touchscreen how to get working in picore
« Reply #44 on: February 05, 2017, 08:26:32 AM »
Need some help!

managed to get the screen to work thanks to jgulrich
only scale isn't good. see image
how can we fix this?