WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend  (Read 3315 times)

Offline netnomad

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1026
cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend
« on: October 26, 2014, 09:32:51 AM »
hi friends,

in my cups-web-gui i get following errors:

Printer Laser Paused - "Backend /usr/lib/cups/backend/ipp does not exist!"
Printer Ink Paused - "Backend /usr/lib/cups/backend/http does not exist!"

some backends of cups are not linked proberly:

tc@box:/tmp/tcloop/200-multimedia-jessie/usr/lib/cups/backend$ ls
gutenprint52+usb  hp  hpfax  http  https  ipp  ipp14  ipps  parallel  serial

tc@box:/usr/lib/cups/backend$ ls
dnssd  gutenprint52+usb  hp  hpfax  lpd  mdns  parallel  serial  snmp  socket  usb

ipp, ipps, ipp14, http and https are missing,
after setting the links manually everything works fine!

thank you for any help.


« Last Edit: October 26, 2014, 09:38:50 AM by netnomad »

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9730
Re: cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend
« Reply #1 on: October 26, 2014, 09:53:55 AM »
Thanks, I will make a startup script for that.

I check the installed system for broken links with the below command, it saved a bit of time in the early days of dCore.

find /usr -type l -xtype l

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9730
Re: cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend
« Reply #2 on: October 26, 2014, 05:10:35 PM »
I see an extensive startup script for cups, a bit of work is needed in porting it.  I will aim to get to it in the coming days.

Offline netnomad

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1026
Re: cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend
« Reply #3 on: October 26, 2014, 11:54:49 PM »
hi jason,

thank you for your efforts,
by the way "cupsenable <printer-name>" was an important command to solve my problems...

Offline netnomad

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1026
Re: cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend
« Reply #4 on: December 05, 2014, 11:37:27 PM »
hi jason,

may i lead your attention back to cups?

thank you for all your work, every step ahead is greatly appreciated!

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9730
Re: cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend
« Reply #5 on: December 06, 2014, 07:22:59 AM »
Ok, I have worked on the startup script, added some needed deps and am trying it out on an old usb printer.

The existing startup script was messing up the links, that has been corrected.  Sometime today I will upload the new startup script and add the new deps and maybe you can try it again on your system and see how it goes.

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9730
Re: cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend
« Reply #6 on: December 06, 2014, 07:39:22 AM »
Ok, its working here now.  I uploaded the changes, please reimport and test.

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9730
Re: cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend
« Reply #7 on: December 06, 2014, 10:39:33 AM »
Fixed a bug in the startup script, please reimport if needed.

Offline netnomad

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1026
Re: cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend
« Reply #8 on: December 08, 2014, 10:20:37 AM »
hi jason,

everything works smooth and fine now for me :)
before i had to resume my printers and to save my config files for my further usage...

good work!
thank you for your help and hints.
« Last Edit: December 08, 2014, 10:32:51 AM by netnomad »

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9730
Re: cups - missing links from /tmp/tcloop to /usr/lib/cups/backend
« Reply #9 on: December 08, 2014, 10:37:58 AM »
Great, I was going to ask how it was working.  It works fine on my 1990s Deskjet.