WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Olimex Lime A10 MicroCore work  (Read 2761 times)

Offline eziodef

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 9
Olimex Lime A10 MicroCore work
« on: May 24, 2014, 12:04:47 PM »
I have created sdCard for Olimex Lime A10 512MB ram with README-1st.txt instructions.
I have tested All hardware options (HDMI video and 512 MB ram) 
-MK802
-Cubieboard_512
but I have always the same error (rs232 debug).

> enter sun4i Audio codec!!!

> [    2.960000] enter sun4i Audio codec!!!
> <6>sun4i audio support initialized

> [    2.960000] sun4i audio support initialized
> script parser fetch err.

> [    2.970000] script parser fetch err.
> audio codec_wakeup request gpio fail!

> [    2.980000] audio codec_wakeup request gpio fail!
> <1>Unable to handle kernel paging request at virtual address ffffffff

> [    2.990000] Unable to handle kernel paging request at virtual address ffffffff
> <1>pgd = c0004000

> [    3.000000] pgd = c0004000
> <1>[ffffffff] *pgd=5fffe821[    3.000000] [ffffffff] *pgd=5fffe821, *pte=00000000, *pte=00000000, *ppte=00000000, *ppte=00000000

For fix the problem, I have used the original sdCard from the Olimex, with debian, and:
1. overwrite  the boot.scr(debian) with the boot.scr(TinyCore)
2. correct uEnv.txt
        console=ttyS0,115200
        panic=10
        loglevel=3
        extraargs=disp.screen0_output_mode=1280x720p50 sunxi_g2d_mem_reserve=0       sunxi_fb_mem_reserve=16 nozswap nortc

3. copied uCore in boot partition
When I switch on the Olimex Lime uCore(dCore) work fine:

Booting dCore 5.14<6>mmcblk0: mmc0:0007 SD08G 7.42 GiB
.04.01
Running Linux Kernel 3.4.67+.
Checking boot options...Done.
Starting udev daemo
<6> mmcblk0: p1 p2 p3
n for hotplug support...Done.
Skipping compressed swap in ram as requested from the boot command line.
Scanning hard disk partitions to create /etc/fstab
Setting Language to C Done.
Skipping rtc as requested from the boot command line.
<6>Adding 3668988k swap on /dev/mmcblk0p3.  Priority:-1 extents:1 across:366898S
Possible swap partition(s) enabled.
Loading extensions...
<4>EXT2-fs (mmcblk0p2): warning: mounting unchecked fs, rud
<4>EXT2-fs (mmcblk0p2): warning: mounting unchecked fs, running e2fsck is recomd
Done.
Setting keymap to us Done.
Restoring backup files from /mnt/mmcblk0p2/tce/mydata.tgz Done.
Setting hostname to box Done.
<6>sunxi_emac sunxi_emac.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0xCDE1
Jan  1 00:46:24 login[391]: root login on 'tty1'

But the problem is when I want instal X desktop.
1. tce-setdrive OK mmcbkl0p2
2. importsce -b Xprogs  OK
   importsce -b flwm_topside  OK
   importsce -b wbar  OK
   importsce -b xorg-fbdev  OK

3. Edit uEnv.txt add desktop=flwm_topside to the end of the extraargs line.
4. reboot, but X not starts.

If I type loadsce Xprogs
mount: mounting /dev/loop0 on /tmp/tcloop/Xprogs failed: No such device

Help me, how can fix this?

Offline tinypoodle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3857
Re: Olimex Lime A10 MicroCore work
« Reply #1 on: May 24, 2014, 03:12:44 PM »
Have you checked if your kernel supports loop devices?
"Software gets slower faster than hardware gets faster." Niklaus Wirth - A Plea for Lean Software (1995)

Offline eziodef

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 9
Re: Olimex Lime A10 MicroCore work
« Reply #2 on: May 25, 2014, 01:14:38 AM »
Thanks for your reply

I'm not sure that the kernel supports the loop device.
In /proc/config.gz I have found
CONFIG_BLK_DEV_LOOP=y
CONFIG_BLK_DEV_LOOP_MIN_COUNT=8
CONFIG_BLK_DEV_CRYPTOLOOP=y

I attach the unzipped config.gz

Offline eziodef

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 9
Re: Olimex Lime A10 MicroCore work
« Reply #3 on: May 25, 2014, 03:09:07 AM »
Hi,
these are other information to allow the solution of the problem.
 
$ importsce -b Xprogs

importsce seems to work correctly and no error is reported

$ cd /mnt/mmcblk0p2/tce/import/debs
$ ls
Xprogs.tar.gz               Xtc.tar.gz               fltk-1.1.10.tar.gz
Xprogs.tar.gz.md5.txt  Xtc.tar.gz.md5.txt  fltk-1.1.10.tar.gz.md5.txt

$ cd /mnt/mmcblk0p2/tce/sce
$ ls
Xprogs.sce

$ cd /mnt/tcloop
$ ls

the directory is empty.

$ loadsce Xprogs
mount: mounting /dev/loop0 on /tmp/tcloop/Xprogs failed: No such device

$ cd /mnt/tcloop
$ ls
Xprogs/

$ cd /mnt/tcloop/Xprogs
$ ls

the directory is empty.

$ cd /dev
$ ls *loop*
loop-control  loop0  loop1  loop2  loop3  loop4 loop5  loop6 loop7

Offline roberts

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7361
  • Founder Emeritus
Re: Olimex Lime A10 MicroCore work
« Reply #4 on: May 25, 2014, 06:58:03 AM »
I suspect that SQUASHFS is missing from kernel.
If so, look for module and try loading it before any loadsce.
10+ Years Contributing to Linux Open Source Projects.

Offline eziodef

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 9
Re: Olimex Lime A10 MicroCore work
« Reply #5 on: May 25, 2014, 08:05:27 AM »
Thanks for your reply

sudo find /-name squashfsf
no file found

I do not know how you can install or load squashfsf
Can I install extensions .tcz?
Can I use "install" ?
I have found in repto.tinycorelinux.net    squashfsf-tools-4.x.tcz but i dont know if it work in dCore.
where can I get squashsfs
and how do I install it without using loadsce?

Offline bmarkus

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6907
    • My Community Forum
Re: Olimex Lime A10 MicroCore work
« Reply #6 on: May 25, 2014, 08:22:46 AM »
You need a new kernel built with SQUASHFS support.
Béla
Ham Radio callsign: HA5DI

"Amateur Radio: The First Technology-Based Social Network."

Offline roberts

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7361
  • Founder Emeritus
Re: Olimex Lime A10 MicroCore work
« Reply #7 on: May 25, 2014, 10:24:51 AM »
True. You can build a new kernel. However, I had setup A10 dCore with no modules so that a kernel and it's modules might be easily substituted.

Earlier you stated that you are successfully booting your Lime board with A10 dCore and using Linux Kernel 3.4.67+ Therefore  I suspect you are using Olimex's Debian build.

Just to test... Extract Olimex kernel's modules into a tarball and load into dCore with the same path name to match  kernel as in Olimex's Debian build. Be sure to perform a depmod -a after loading.

If successful then add modules as needed into dCore.gz either by addition of a modules.gz or unpack/repack dCore.
« Last Edit: May 25, 2014, 10:28:28 AM by roberts »
10+ Years Contributing to Linux Open Source Projects.

Offline eziodef

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 9
Re: Olimex Lime A10 MicroCore work
« Reply #8 on: May 29, 2014, 06:52:12 AM »
Thank You for your suggestions.
I have recompiled debian kernel with the squashfsf support.
I have added waitusb=1 in uEnv.txt.

TinyCore linux work fine on Olimex Lime.
Desktop starts in 26 s.

If you want, in the weekend i can upload the image of the Sd card, zipped (2GB) on my ftp.
Ezio De Filippis

Offline eziodef

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 9
Re: Olimex Lime A10 MicroCore work
« Reply #9 on: May 31, 2014, 06:52:45 AM »
I want put extension for Xserver (Xprogs, flwm_topside, wbar, xorg-fbdev) in uCore for improve the startup time.
How can make?
can I use tcztools?

Ezio

Offline maggio

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 1
Re: Olimex Lime A10 MicroCore work
« Reply #10 on: July 05, 2014, 02:48:41 AM »
TinyCore linux work fine on Olimex Lime.
Desktop starts in 26 s.

If you want, in the weekend i can upload the image of the Sd card, zipped (2GB) on my ftp.
Ezio De Filippis

Hi, could you please upload the sd image card?
Thnx