WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: X won't start (and seems not to be installed) [SOLVED]  (Read 2188 times)

Offline penguin

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 4
X won't start (and seems not to be installed) [SOLVED]
« on: September 14, 2013, 10:15:14 AM »
Hi all,

I did a frugal install with the Coreplus 4.7 ISO on a cd, when I booted the cd everything seemed to be OK, X worked, etc.  I installed, I am triple booting so I manually configured grub which could possibly be my error, I don't know if I needed to add something to grub.conf that I didn't.  Anyhow, the point is, grub boots TCL but all I get is a command line.  The commands line startx and xvesa are not available.  I tried to install X with the tce command and it can find the package and says to press i to install, I press i and it shows me the same message again.  Pressing a does make it show the about info again, and q does work to make it quit.

Here's the entry I put in grub.conf:
Code: (bash) newbielink:# [nonactive]
title tcl
 root(hd0,3) #I know this works since it does start tcl
 kernel /tce/boot/vmlinuz tce=hda4
 initrd /tce/boot/core.gz

I later installed 5.0 and the same thing happens.

Any ideas?

Thanks!
« Last Edit: September 14, 2013, 11:16:51 AM by penguin »

Offline curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10048
Re: X won't start (and seems not to be installed)
« Reply #1 on: September 14, 2013, 10:49:22 AM »
There shouldn't be any hda drives around. Check your drive name (and preferably use a label or uuid instead of hardcoding the position).
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline penguin

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 4
Re: X won't start (and seems not to be installed)
« Reply #2 on: September 14, 2013, 10:58:29 AM »
It's an IDE drive, and does boot, wouldn't it not boot if this were wrong?

I was mostly copying entries from Fedora which had automatically put entries with hd(0,n).  Just to clarify, I am using grub from fedora if that makes any difference.

Online Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11063
Re: X won't start (and seems not to be installed)
« Reply #3 on: September 14, 2013, 11:06:07 AM »
grub uses the format (hdx,y), but tinycore will use sda4 rather than hda4

i.e.
Code: [Select]
root(hd0,3) #I know this works since it does start tcl
kernel /tce/boot/vmlinuz tce=sda4
« Last Edit: September 14, 2013, 11:07:49 AM by Juanito »

Offline penguin

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 4
Re: X won't start (and seems not to be installed)
« Reply #4 on: September 14, 2013, 11:16:31 AM »
Wow, changed one letter and it works now!

Thank you very much!

In case anyone else has this sort of problem, here is what you should put in grub.conf:
(of course you will have to change the paths to core.gz and initrd if you installed in a directory or anyplace odd)
Code: (bash) newbielink:# [nonactive]
title the_title_you_want
 root(hd0,123) #replace 123 with what it should be - first partition should be 0, second 1, etc
 kernel /tce/boot/vmlinuz tce=hda4
 initrd /tce/boot/core.gz