WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: piCore 5.0.alpha1  (Read 10139 times)

Offline bmarkus

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7003
    • My Community Forum
piCore 5.0.alpha1
« on: September 08, 2013, 03:02:02 AM »
I'm pleased to announce piCore 5.0.alpha1 for the Raspberry Pi. Change log to previous 4.x release:

- common TC 5 script base
- eglibc 2.18
- kernel 3.10.10
- busybox 1.21.1
- zlib 1.2.8
- e2fsprogs 1.42.8
- util-linux 2.23.2
- added bcrypt to base
- dropped scm type extension support
- cleanup, unneded files removed
- file reorganization
- updated Broadcom firmware

Kernel 3.10.10 brings many new features, drivers, etc. Goal of this release is to test new core specially USB and WiFi. Toolchain and Xorg is out of scope. Apps in 4.x repo expected to work, cli apps copied over to 5.x repo (in progress).

Installation method unchanged.

Doownload link: http://tinycorelinux.net/5.x/armv6/piCore-5.0.alpha1.img.gz
« Last Edit: September 11, 2013, 01:28:50 PM by bmarkus »
Béla
Ham Radio callsign: HA5DI

"Amateur Radio: The First Technology-Based Social Network."

Offline sbp

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 429
    • piCorePlayer homepage
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #1 on: September 08, 2013, 04:16:38 AM »
Hi bmarkus, thanks for this.

It is god timing, because i have tried the whole morning to build a new kernel (3.10.10), however, I had some problems as some of the modules seems to be located at other places compared to the previous versions.

I will test it and report back.
A few questions:
1. Is the wifi package updated so that it can be installed on this version?
2. And what about the alsa package?
3. Will the dep2tc import tool work now as we are at version 5.0?

Steen

Offline bmarkus

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7003
    • My Community Forum
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #2 on: September 08, 2013, 09:56:02 AM »
Hi Steen

Quote
1. Is the wifi package updated so that it can be installed on this version?

No, same as in 4.x repo. I referered to Kernel.

Quote
2. And what about the alsa package?

Same as in 4.x repo.

Quote
3. Will the dep2tc import tool work now as we are at version 5.0?

No plan to import debian packages.
Béla
Ham Radio callsign: HA5DI

"Amateur Radio: The First Technology-Based Social Network."

Offline bmarkus

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7003
    • My Community Forum
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #3 on: September 08, 2013, 03:02:42 PM »
SD card image reuploaded, fixing a small bug. If you already downloaded, please download again.

http://tinycorelinux.net/5.x/armv6/piCore-5.0.alpha1.img.gz

http://tinycorelinux.net/5.x/armv6/piCore-5.0.alpha1.img.gz.md5.txt

Béla
Ham Radio callsign: HA5DI

"Amateur Radio: The First Technology-Based Social Network."

Offline mocore

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 224
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #4 on: September 09, 2013, 02:46:07 AM »

can any detail be spared on what was fixed changed ? just wandering


thanks ! for updating


Offline bmarkus

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7003
    • My Community Forum
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #5 on: September 09, 2013, 03:05:27 AM »

can any detail be spared on what was fixed changed ? just wandering


thanks ! for updating

/usr/lib/libc.so and /usr/libc/libpthread.so was a symlink to lib file instead of being the text config.
Béla
Ham Radio callsign: HA5DI

"Amateur Radio: The First Technology-Based Social Network."

Offline sbp

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 429
    • piCorePlayer homepage
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #6 on: September 09, 2013, 10:31:27 AM »
Hi bmarkus.

I tested the newest version and it is booting fine, alsa package is downloaded and install fine, however there is a problem somewhere.

Using the command:
Aplay -l
Results in an error stating that no sound card is found.

Same result after I plugged a USB-DAC in the raspberry.

Using aplay -v results in:
Alsa lib confmisc.c:768 (parse card) cannot find card '0'
Alsa lib conf.c:4248:(_snd_config evaluate) function and snd_func_card_driver returned error: no such file or directory
And 6 more lines with similar errors

Steen

Offline Gerrelt

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 178
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #7 on: September 09, 2013, 11:46:43 AM »
Yes, same here, booting fine, and my keyboard suddenly works a lot better too. Don't know why.. but I like it.  :)

But squeezelite isn't working, it's got no sound devices:

Code: [Select]
tc@box:~$ /mnt/mmcblk0p2/tce/squeezelite-armv6hf -l
Output devices:
  null                           - Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)

And I've also tested my RT5370 wifi adapter, and it looks better, but still isn't working.
I noticed after running lsmod -l that the rt modules were not loaded.

So, after some searching, I loaded the modules by executing this:
Code: [Select]
sudo modprobe rt2800lib
sudo modprobe rt2800usb

After that ifconfig showed wlan0, woohoo!  8)

But it still didn't work:

Code: [Select]
tc@box:~$ sudo ifconfig wlan0 up
ifconfig: SIOCSIFFLAGS: No such file or directory

There still seems to be a problem with the firmware:

Code: [Select]
tc@box:~$ sudo dmesg -c
[ 2339.613533] ieee80211 phy0: rt2x00lib_request_firmware: Info - Loading firmware file 'rt2870.bin'
[ 2399.688346] ieee80211 phy0: rt2x00lib_request_firmware: Error - Failed to request Firmware


my Raspberry Pi page: http://raspberry.gerrelt.nl

Offline sbp

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 429
    • piCorePlayer homepage
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #8 on: September 09, 2013, 12:35:29 PM »
I think that you will need to add the firmware manually.

As I read the different threads about the ralink wifi adaptor, you will need to add the firmware from the ralink web page.

Steen

Offline bmarkus

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7003
    • My Community Forum
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #9 on: September 09, 2013, 12:54:45 PM »
alpha1 looks nice, I'm using a lot. All existing apps from the 4.x repo I tested working as expected. Just tested Alsa with speaker-test, looks OK. Did you install bash? It is needed by alsaconf but not in the .dep list. Please try.

Now the new toolchain with GCC 4.8.1 works also. After some testing it will go to the repo.

Glad to hear WiFi looks better. Hopefully if you can grab the required fw it will work.
Béla
Ham Radio callsign: HA5DI

"Amateur Radio: The First Technology-Based Social Network."

Offline sbp

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 429
    • piCorePlayer homepage
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #10 on: September 09, 2013, 09:30:42 PM »
Hi bmarkus

I have been using alpha1 a while and it is good, it is responsive and I have had no problems except for the sound issue, which I still have.

I started my making a tce directory by tce-setdrive
Then choose the only option mmcblk0p1

Then tce
Search for alsa, and install alsa (option 7)
Search for bash, and install

Then try alsa, but it can't find any sound card. Even the on board sound card is gone

Tested by: aplay -l

Steen

Offline bmarkus

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7003
    • My Community Forum
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #11 on: September 09, 2013, 11:02:30 PM »
Alsa: do you have still problems after reboot? Error messages would help.

Béla
Ham Radio callsign: HA5DI

"Amateur Radio: The First Technology-Based Social Network."

Offline tinypoodle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3857
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #12 on: September 10, 2013, 01:39:28 AM »
Alsa: do you have still problems after reboot? Error messages would help.

There's a useful diagnostic script for alsa here:
http://git.alsa-project.org/?p=alsa-driver.git;a=blob_plain;f=alsa/utils/alsa-info.sh;hb=refs/heads/build
"Software gets slower faster than hardware gets faster." Niklaus Wirth - A Plea for Lean Software (1995)

Offline sbp

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 429
    • piCorePlayer homepage
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #13 on: September 10, 2013, 09:29:18 AM »
Alsa: do you have still problems after reboot? Error messages would help.

Sorry, just updated before going to work.

After a reboot i still have this problem.

Aplay -l    Resultat in:

Aplay: device_list:268: no soundcards found...

(Same resultat with or without a Usb-dac attached)


Cheers
Steen
« Last Edit: September 10, 2013, 11:12:17 AM by sbp »

Offline bmarkus

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7003
    • My Community Forum
Re: piCore 5.0.alpha1
« Reply #14 on: September 10, 2013, 10:22:01 AM »
Strange. Here it works with 5.0.alpha1 image and Alsa installed from the repo, no any additional settings:



I would reinstall piCore with new downloads from the repo.
Béla
Ham Radio callsign: HA5DI

"Amateur Radio: The First Technology-Based Social Network."