WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing  (Read 45372 times)

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11368
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #45 on: July 09, 2013, 08:49:42 AM »
currently installed onboot extensions

Xorg-7.7-3d
xf86-input-synaptics
xf86-video-nouveau
xf86-video-nv

xf86-video-nv was an Xorg-7.6 extension and has been removed - maybe it would work if recompiled?

Edit: this one maybe:

http://xorg.freedesktop.org/releases/individual/driver/xf86-video-nv-2.1.20.tar.bz2
« Last Edit: July 09, 2013, 09:31:40 AM by Juanito »

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #46 on: July 09, 2013, 10:09:52 AM »
:)  yes thanks am already on it

am looking at the previously used  "TC-script.sh" build script for clues on which deps to load.  I think I got it


Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #47 on: July 09, 2013, 08:42:39 PM »
Slow progress on recompiling xf86-video-nv  due to Errors because of depreciated mibstore.h referenced in various files, eg;

nv_include.h
riva_include.h
g80_driver.c

those are easy to fix,  but removing any calls to miInitializeBackingStore() are just a bit more tricky.   This is  referenced in

nv_driver.c
riva_driver.c
g80_driver.c

various patches found on web eg: http://patchwork.freedesktop.org/patch/11940/

reading the sources I'm doubtfull if they support newer cards, but we shall see

juanito was this an issue with other updated drivers?


edit:    Ok no problem, have found the patch  (linked above) ;D
« Last Edit: July 09, 2013, 09:00:19 PM by coreplayer2 »

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11368
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #48 on: July 09, 2013, 09:56:45 PM »
juanito was this an issue with other updated drivers?

No, but I only built intel, nouveau and vesa

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11368
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #49 on: July 10, 2013, 12:15:40 AM »
fontconfig dep files adjusted to add missing dep on freetype and Xorg-7.7-dev dep file modified to suit.

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #50 on: July 10, 2013, 08:35:28 AM »
With the patch installed, nv_drv compiles fine without error yet the vesa driver is still used.   

The driver installs to
/usr/local/lib/X11/modules/drivers

However the current driver directory in Xorg-7.7 is
/usr/local/lib/xorg/modules/drivers

driver appears to load ok when installed to /usr/local/lib/xorg/modules/drivers, there are no reports of missing shared libraries, yet nv_drv is not used



One other issue, when loading vesa driver the log reports of missing modesetting module  (see attached log)


Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11368
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #51 on: July 10, 2013, 09:02:25 AM »
driver appears to load ok when installed to /usr/local/lib/xorg/modules/drivers, there are no reports of missing shared libraries, yet nv_drv is not used
Maybe you need to force the issue with an xorg.conf snippet?

Quote
One other issue, when loading vesa driver the log reports of missing modesetting module  (see attached log)
That's this I guess:

http://xorg.freedesktop.org/releases/individual/driver/xf86-video-modesetting-0.8.0.tar.bz2
« Last Edit: July 10, 2013, 10:11:52 AM by Juanito »

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #52 on: July 10, 2013, 10:04:16 AM »
Will prepare the modesetting module, thanks for the link.   

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11368
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #53 on: July 10, 2013, 10:12:20 AM »
Note that I modified the link

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11368
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #54 on: July 11, 2013, 05:23:23 AM »
libcups and cups-dev uploaded

This will allow some apps to print as long as /usr/local/etc/cups/client.conf points to a cups server on a different machine and will also allow compiling apps that can use libcups (as opposed to cups itself) to print.

..while waiting on finding time to sort cups out.

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 11368
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #55 on: July 12, 2013, 02:02:27 AM »
gtk2 and gtk3 re-compiled against libcups and printing tests OK to a cups server from gimp2 and l3afpad.

You'll need something like this on the cups client:
Code: [Select]
$ cat /usr/local/etc/cups/client.conf
ServerName 192.168.1.200

$ cat /etc/hosts
127.0.0.1 boxdell localhost localhost.local
192.168.1.200 macminitc macminitc.local

..and something like this on the cups server:
Code: [Select]
$ cat /etc/hosts
127.0.0.1 macminitc localhost localhost.local

..and neither the avahi nor dbus daemons need to be running on the client.

Edit: evince2 uploaded so print preview works (on gimp2 at least)
« Last Edit: July 12, 2013, 04:45:22 AM by Juanito »

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #56 on: July 12, 2013, 03:22:56 PM »
gtk2-dev.tcz lists Xorg-7.6-dev.tcz as a dependency



meanwhile I continue to have glib2 issues building leafpad.   No issues with libpng anymore thanks.  Also No errors during build but three warnings of depreciated symbols still plagued with this terminal error when attempting to start the application.

Code: [Select]
symbol lookup error: /usr/local/lib/libgobject-2.0.so.0: undefined symbol: g_datalist_id_replace_data
there is only one copy of libgobject-2.0.so.0 installed, but I think it's an issue with the entry in gobject.c, could always be a missing dep ?

Meanwhile am thinking about rebuilding this system with a clean optional dir, you know start over with fresh downloaded deps..



Edit:  ok it turns out to have been one old dep too many, when booting to a test (minimal onboot list) config  the updated leafpad works fine, so I guess i should have cleaned out the optional dir earlier   :P
« Last Edit: July 12, 2013, 07:34:21 PM by coreplayer2 »

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #57 on: July 12, 2013, 05:02:11 PM »
YAY  finally some success

Also thanks juanito for the updated gtk's

Offline LinuxUser01

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 111
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #58 on: July 12, 2013, 06:36:16 PM »
I got TC5.0 Alpha3 installed on a USB and i can't get passed the black screen with the curser during boot. I have CTRL+ALT+DEL into console, but after typing "startx" i notice getting "failed to startx" but still goes into black screen and all you can do is move around the curser. All the previous version of TC work just fine on this system, not sure what the issue is here.

Offline coreplayer2

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3020
Re: Tiny Core 5.0 Alpha 3 Testing
« Reply #59 on: July 12, 2013, 07:32:43 PM »
If you have a black screen with a cross for the mouse pointer, this indicates Xorg is loaded and running.   Perhaps you need to load a windows manager like flwm_topside ?