WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: GMplayer SCM has Video Glitch  (Read 4166 times)

Offline eltone

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 137
GMplayer SCM has Video Glitch
« on: January 18, 2013, 08:06:30 PM »
Hi,
Mplayer SCM functions w/-vo x11, but returns to CLI on other -vo setting's.  On the other hand, GMplayer SCM is completely non-functional.  Can GMplayer.scm function ok w/TCP?
eltone
« Last Edit: January 19, 2013, 07:06:34 AM by eltone »

Offline tinypoodle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3857
Re: GMplayer SCM has Video Glitch
« Reply #1 on: January 19, 2013, 12:17:12 AM »
Mplayer SCM functions w/-vo x11, but returns to CLI on other -vo setting's!

Not sure why that would beg for an exclamation mark, nothing unusual at all.
Many factors of setup and parameters are playing a role, most likely there would be hints in output.
Hint: Some drivers - e.g. vidix - require sudo, if permission issues are shown.
"Software gets slower faster than hardware gets faster." Niklaus Wirth - A Plea for Lean Software (1995)

Offline eltone

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 137
Re: GMplayer SCM has Video Glitch
« Reply #2 on: January 19, 2013, 07:31:58 AM »

Hint: Some drivers - e.g. vidix - require sudo, if permission issues are shown.
Greetings tinypoodle!
Sudo makes no sense for a GUI like GMplayer, unless it can be imbedded in a 'conf' file, that GMplayer seeks, inorder to launch.  Where exactly does GUI GMplayer 'conf' file actually reside, in TCP 4.7.3?  There are other essential switched I'd plug in this startup config file.  The linux file structure is completely new to me, especially TCP.
Finally, your dialog "if permission issues are shown" need's further explanation, to newbies . . .

Kind Regards,
eltone

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9204
Re: GMplayer SCM has Video Glitch
« Reply #3 on: January 19, 2013, 11:30:59 AM »
Gmplayer worked fine for me last time I used it, I am not on TC now to test it but will tonight.

And as pointed out terminal output would be helpful in determining the issue.

Thanks.

Offline tinypoodle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3857
Re: GMplayer SCM has Video Glitch
« Reply #4 on: January 19, 2013, 12:40:01 PM »

Hint: Some drivers - e.g. vidix - require sudo, if permission issues are shown.
Greetings tinypoodle!
Sudo makes no sense for a GUI like GMplayer, unless it can be imbedded in a 'conf' file, that GMplayer seeks, inorder to launch.
All my references apply to mplayer - personally I have not touched gmplayer ever since TC came into life...
Doubtful if gmplayer could change user executing mplayer, you might have to start gmplayer as root if you want to make use of vo drivers requiring root permission.
Quote
Where exactly does GUI GMplayer 'conf' file actually reside, in TCP 4.7.3?  The linux file structure is completely new to me, especially TCP.
You might want to consider using a good file manager (e.g. rox-filer, mc, emelfm).
Quote
Finally, your dialog "if permission issues are shown" need's further explanation, to newbies . . .
When you start mplayer from a terminal, mplayer will show a lot of output which helps with troubleshooting, amongst other lacking permissions for vo drivers, e.g:
Quote
tc@box:~$  mplayer -vo xvidix test.mpeg
[...]
No vidix driver name provided, probing available ones (-v option for details)!
[cyberblade] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[mach64] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[mga] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[mga] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[nvidia_vid] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[pm3] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[radeon] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[rage128] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[s3_vid] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[SiS] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[unichrome] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
[VO_SUB_VIDIX] Couldn't find working VIDIX driver.
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
[...]
Video: no video
versus
Quote
tc@box:~$  sudo mplayer -vo xvidix test.mpeg
[...]
No vidix driver name provided, probing available ones (-v option for details)!
[radeon] Found chip: Radeon Mobility M6 LY
[radeon] Video memory = 16Mb
[radeon] Set write-combining type of video memory
[radeon] DVI port has LCD monitor connected
[radeon] CRT port has no monitor connected
[...]
VO: [xvidix] 640x480 => 640x480 Planar YV12
"Software gets slower faster than hardware gets faster." Niklaus Wirth - A Plea for Lean Software (1995)

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9204
Re: GMplayer SCM has Video Glitch
« Reply #5 on: January 19, 2013, 07:52:42 PM »
Info file of gmplayer.scm states that you may need to specify the X11 driver as it is default XV, which only works if Xorg is installed.

This is likely why it just does not work out of the box if you are using Xvesa.

Offline eltone

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 137
Re: GMplayer SCM has Video Glitch
« Reply #6 on: January 20, 2013, 05:24:18 AM »
Gmplayer worked fine for me last time I used it, I am not on TC now to test it but will tonight.

And as pointed out terminal output would be helpful in determining the issue.

Thanks.

Dear jason:
Terminal output from the non-functional -vo:

Code: [Select]

tc@box:~$ gmplayer -vo xvidix demo.flv
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
vidixlib: PROBING: cyberblade
[cyberblade] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: PROBING: mach64
[mach64] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: PROBING: mga
[mga] probe
[mga] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: PROBING: mga_crtc2
[mga] probe
[mga] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: PROBING: nvidia
[nvidia_vid] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: PROBING: pm3
[pm3] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: PROBING: radeon
[radeon] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: PROBING: rage128
[rage128] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: PROBING: s3
[s3_vid] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: PROBING: sis
[SiS] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: PROBING: unichrome
[unichrome] Error occurred during pci scan: Operation not permitted
vidixlib: No suitable driver can be found.
tc@box:~$


Code: [Select]


tc@box:~$ sudo gmplayer -vo xvidix demo.flv
MPlayer 1.1-4.6.1 (C) 2000-2012 MPlayer Team
192 audio & 400 video codecs
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
Icon 'mplayer' (size 16) not found or unsupported format.
Icon 'mplayer' (size 32) not found or unsupported format.
Icon 'mplayer' (size 48) not found or unsupported format.
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".

Playing /home/tc/demo.flv.
libavformat version 54.6.101 (internal)
libavformat file format detected.
[flv @ 0x896c720]max_analyze_duration 5000000 reached at 5044000
[lavf] stream 0: video (flv), -vid 0
[lavf] stream 1: audio (mp3), -aid 0
VIDEO:  [FLV1]  480x320  0bpp  11.988 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
Clip info:
 lasttimestamp: 219
 lastkeyframetimestamp: 215
 audiodelay: 0
 : false
 creationdate: 2011_09
 metadatacreator: created with SUPER(C).v2011.bld.48
 Meta_Tag: USA
 videosize: 3861900
 audiosize: 942214
 datasize: 1109
Load subtitles in /home/tc/
No vidix driver name provided, probing available ones (-v option for details)!
[VO_SUB_VIDIX] Couldn't find working VIDIX driver.
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
==========================================================================
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 11025 Hz, 2 ch, s16le, 32.0 kbit/9.07% (ratio: 4000->44100)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
AO: [oss] 11025Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Video: no video
Starting playback...
A:  20.5 (20.4) of 218.8 (03:38.8)  0.3%                                       


Exiting... (Quit)
tc@box:~$
*************
-vo x11 functioned with MPlayer.SCM on TCP 4.7.3
eltone

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9204
Re: GMplayer SCM has Video Glitch
« Reply #7 on: January 20, 2013, 06:14:55 AM »
With what I have read with vidix, it will work with Xvesa but is only supported by certain video cards.

Using the -v option should tell more about the particular errors. 

gmplayer -v -vo xvidix demo.flv

Offline tinypoodle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3857
Re: GMplayer SCM has Video Glitch
« Reply #8 on: January 20, 2013, 09:41:52 AM »
With what I have read with vidix, it will work with Xvesa but is only supported by certain video cards.
Confirmed, as output posted in Reply #4 is from running under Xvesa.
"Software gets slower faster than hardware gets faster." Niklaus Wirth - A Plea for Lean Software (1995)

Offline eltone

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 137
Re: GMplayer SCM has Video Glitch
« Reply #9 on: January 20, 2013, 03:45:43 PM »
With what I have read with vidix, it will work with Xvesa but is only supported by certain video cards.

Using the -v option should tell more about the particular errors. 

gmplayer -v -vo xvidix demo.flv

Dear jason:

On this pass, am using '-v -vo ,'  ;which should search for all drivers:

Code: [Select]
tc@box:~$ gmplayer -ao , -v -vo , demo.flv
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "XVideo" missing on display ":0.0".



Code: [Select]
tc@box:~$ sudo gmplayer -v -vo , demo.flv
MPlayer 1.1-4.6.1 (C) 2000-2012 MPlayer Team
CPU vendor name: AuthenticAMD  max cpuid level: 1
CPU: AMD Turion(tm) 64 Mobile Technology ML-32 (Family: 15, Model: 36, Stepping: 2)
extended cpuid-level: 24
extended cache-info: 33587520
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNowExt: 1 SSE: 1 SSE2: 1 SSSE3: 0
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowExt SSE SSE2 CMOV
get_path('codecs.conf') -> '/root/.mplayer/codecs.conf'
Reading optional codecs config file /root/.mplayer/codecs.conf: No such file or directory
Reading optional codecs config file /apps/gmplayer/etc/mplayer/codecs.conf: 192 audio & 400 video codecs
init_freetype
Using MMX (with tiny bit MMX2) Optimized OnScreenDisplay
get_path('fonts') -> '/root/.mplayer/fonts'
X11 opening display: :0.0
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
vo: X11 color mask:  FFFFFF  (R:FF0000 G:FF00 B:FF)
vo: X11 running at 1024x768 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display)
[x11] Detected wm supports layers.
[x11] Unknown wm type...
[x11] Current fstype setting doesn't honour any X atoms
Configuration: --prefix=/apps/gmplayer --bindir=/apps/gmplayer/localbin --confdir=/apps/gmplayer/etc/mplayer --enable-dynamic-plugins --enable-debug=3 --enable-menu --enable-gui
CommandLine: '-v' '-vo' ',' 'demo.flv'
Using nanosleep() timing
get_path('input.conf') -> '/root/.mplayer/input.conf'
Reading optional input config file /root/.mplayer/input.conf: No such file or directory
Reading optional input config file /apps/gmplayer/etc/mplayer/input.conf: No such file or directory
Falling back on default (hardcoded) input config
GUI init.
GTK init.
Icon 'mplayer' (size 16) not found or unsupported format.
Icon 'mplayer' (size 32) not found or unsupported format.
Icon 'mplayer' (size 48) not found or unsupported format.
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
vo: X11 truecolor visual 0x21, depth 24, R:FF0000 G:FF00 B:FF
get_path('skins') -> '/root/.mplayer/skins'
vo: X11 truecolor visual 0x21, depth 24, R:FF0000 G:FF00 B:FF
vo: X11 truecolor visual 0x21, depth 24, R:FF0000 G:FF00 B:FF
Unicode font: 255 glyphs.
get_path('demo.flv.conf') -> '/root/.mplayer/demo.flv.conf'
Unicode font: 255 glyphs.
Playing /home/tc/demo.flv.
get_path('sub/') -> '/root/.mplayer/sub/'
[file] File size is 4805236 bytes
STREAM: [file] /home/tc/demo.flv
STREAM: Description: File
STREAM: Author: Albeu
STREAM: Comment: based on the code from ??? (probably Arpi)
libavformat version 54.6.101 (internal)
Configuration: --enable-gpl --enable-postproc
LAVF_check: FLV format
libavformat file format detected.
[flv @ 0x896c720]File position before avformat_find_stream_info() is 13
[flv @ 0x896c720]max_analyze_duration 5000000 reached at 5044000
rfps: 5.916667 0.013354
rfps: 5.916667 0.013354
rfps: 6.000000 0.000080
rfps: 6.000000 0.000080
rfps: 6.083333 0.017731
rfps: 6.083333 0.017731
rfps: 11.916667 0.011406
rfps: 11.916667 0.011406
rfps: 12.000000 0.000321
rfps: 12.000000 0.000321
rfps: 17.916667 0.009619
rfps: 17.916667 0.009619
rfps: 18.000000 0.000722
rfps: 18.000000 0.000722
rfps: 23.916667 0.007992
rfps: 23.916667 0.007992
rfps: 24.000000 0.001284
rfps: 24.000000 0.001284
rfps: 29.916667 0.006526
rfps: 29.916667 0.006526
rfps: 30.000000 0.002006
rfps: 30.000000 0.002006
rfps: 35.916667 0.005220
rfps: 35.916667 0.005220
rfps: 36.000000 0.002889
rfps: 36.000000 0.002889
rfps: 41.916667 0.004074
rfps: 42.000000 0.003932
rfps: 42.000000 0.003932
rfps: 47.916667 0.003090
rfps: 48.000000 0.005136
rfps: 48.000000 0.005136
rfps: 53.916667 0.002265
rfps: 54.000000 0.006500
rfps: 54.000000 0.006500
rfps: 59.916667 0.001601
rfps: 23.976024 0.000045
rfps: 29.970030 0.000071
rfps: 59.940060 0.000282
rfps: 11.988012 0.000011
[flv @ 0x896c720]File position after avformat_find_stream_info() is 116897
==> Found video stream: 0
======= VIDEO Format ======
  biSize 40
  biWidth 480
  biHeight 320
  biPlanes 0
  biBitCount 0
  biCompression 827739206='FLV1'
  biSizeImage 0
===========================
[lavf] stream 0: video (flv), -vid 0
==> Found audio stream: 1
======= WAVE Format =======
Format Tag: 85 (0x55)
Channels: 1
Samplerate: 11025
avg byte/sec: 4000
Block align: 1
bits/sample: 16
cbSize: 0
==========================================================================
[lavf] stream 1: audio (mp3), -aid 0
LAVF: 1 audio and 1 video streams found
LAVF: build 3540581
VIDEO:  [FLV1]  480x320  0bpp  11.988 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
[V] filefmt:44  fourcc:0x31564C46  size:480x320  fps:11.988  ftime:=0.0834
Clip info:
 lasttimestamp: 219
 lastkeyframetimestamp: 215
 audiodelay: 0
 : false
 creationdate: 2011_09
 metadatacreator: created with SUPER(C).v2011.bld.48
 Meta_Tag: USA
 videosize: 3861900
 audiosize: 942214
 datasize: 1109
Load subtitles in /home/tc/
get_path('sub/') -> '/root/.mplayer/sub/'
Xlib:  extension "XVideo" missing on display ":0.0".
[VO_XV] Sorry, Xv not supported by this X11 version/driver
[VO_XV] ******** Try with  -vo x11  or  -vo sdl  *********
eglInitialize failed: 0x3001
Drawn 0 frames, 0 using DR, DR refused 0
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
libavcodec version 54.23.100 (internal)
Configuration: --enable-gpl --enable-postproc
INFO: libavcodec init OK!
Selected video codec: [ffflv] vfm: ffmpeg (FFmpeg Flash video)
==========================================================================
==========================================================================
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
dec_audio: Allocating 4608 + 131072 = 135680 bytes for output buffer.
mp3lib: using 3DNow!Ex optimized decore!
MP3lib: init layer2&3 finished, tables done
MPEG 2.5, Layer III, 11025 Hz 32 kbit Single-Channel, BPF: 208
Channels: 1, copyright: No, original: Yes, CRC: No, emphasis: 0
AUDIO: 11025 Hz, 2 ch, s16le, 32.0 kbit/9.07% (ratio: 4000->44100)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
Building audio filter chain for 11025Hz/2ch/s16le -> 0Hz/0ch/??...
[libaf] Adding filter dummy
[dummy] Was reinitialized: 11025Hz/2ch/s16le
[dummy] Was reinitialized: 11025Hz/2ch/s16le
Trying every known audio driver...
ao2: 11025 Hz  2 chans  s16le
audio_setup: using '/dev/dsp' dsp device
audio_setup: using '/dev/mixer' mixer device
audio_setup: using 'pcm' mixer device
audio_setup: sample format: s16le (requested: s16le)
audio_setup: using 2 channels (requested: 2)
audio_setup: using 11025 Hz samplerate (requested: 11025)
audio_setup: frags:  32/32  (472 bytes/frag)  free:  14336
AO: [oss] 11025Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
AO: Description: OSS/ioctl audio output
AO: Author: A'rpi
Building audio filter chain for 11025Hz/2ch/s16le -> 11025Hz/2ch/s16le...
[dummy] Was reinitialized: 11025Hz/2ch/s16le
[dummy] Was reinitialized: 11025Hz/2ch/s16le
Starting playback...
Increasing filtered audio buffer size from 0 to 17152
[ffmpeg] aspect_ratio: 0.000000
VDec: vo config request - 480 x 320 (preferred colorspace: Planar YV12)
Trying filter chain: vo
VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO Config (480x320->480x320,flags=0,'MPlayer',0x32315659)
VO: [x11] 480x320 => 480x320 Planar YV12
VO: Description: X11 ( XImage/Shm )
VO: Author: Aaron Holtzman <aholtzma@ess.engr.uvic.ca>
Sharing memory.
[swscaler @ 0x8aa7580]using unscaled yuv420p -> bgra special converter
*** [vo] Allocating (slices) mp_image_t, 480x320x12bpp YUV planar, 230400 bytes
Unicode font: 255 glyphs.
Unicode font: 255 glyphs.
A:   0.0 V:   0.0 A-V:  0.034 ct:  0.000   0/  0 ??% ??% ??,?% 0 0             
*** [vo] Allocating (slices) mp_image_t, 480x320x12bpp YUV planar, 230400 bytes
A:   5.0 V:   5.0 A-V: -0.031 ct:  0.080   0/  0  2%  0%  0.1% 0 0             
EOF code: 0 

Uninit audio filters...
[libaf] Removing filter dummy
Uninit audio: mp3lib
Uninit video: ffmpeg


************
The gmplayer display dissapears during playback, then returns following EOF.
eltone

Offline tinypoodle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3857
Re: GMplayer SCM has Video Glitch
« Reply #10 on: January 20, 2013, 11:25:41 PM »
Where exactly does GUI GMplayer 'conf' file actually reside, in TCP 4.7.3?
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/en/faq.html#idp11134576

For video output devices see here:
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/en/video.html
"Software gets slower faster than hardware gets faster." Niklaus Wirth - A Plea for Lean Software (1995)