WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: gles?  (Read 1405 times)

Offline jls

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2081
    • Core17
gles?
« on: August 07, 2012, 04:56:06 PM »
Hi
looking at the config.log of evas I see it is looking for a file called glesv2.pc which is missing in "our" repo. I've read that is fair enough to enable gles.
dCore user

Offline AbNoRMiS

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 551
  • nothing can be impeccable in this imperfect world
    • @ß№®M!$
Re: gles?
« Reply #1 on: August 07, 2012, 06:39:35 PM »
ftp://ftp.freedesktop.org/pub/mesa/8.0.4/MesaLib-8.0.4.tar.gz
version 8.0.4 allegedly released june 10, 2012
but something this is missing in newswire
http://www.mesa3d.org/
Basic Design Concept © @ß№®M!$
please forgive my terrible english :)

Online curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9849
Re: gles?
« Reply #2 on: August 08, 2012, 03:49:13 AM »
It's not really useful on desktop systems right now. More of a mobile thing.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline AbNoRMiS

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 551
  • nothing can be impeccable in this imperfect world
    • @ß№®M!$
Re: gles?
« Reply #3 on: August 08, 2012, 05:43:21 AM »
sorry curaga due to disturb
but i would ask why do you think so
and where can find out more about this?
once i tried to build gambas3 but his gb.opengl module
also requires gles and glu which provided by mesalib
therefore i dally off it
Basic Design Concept © @ß№®M!$
please forgive my terrible english :)

Online curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9849
Re: gles?
« Reply #4 on: August 08, 2012, 05:50:10 AM »
The GLES drivers for the desktop are not really mature. The api is mainly used on mobile platforms (android, ios).

Read: if gambas uses gles (and only gles with no gl path), it likely won't run on your desktop.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline AbNoRMiS

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 551
  • nothing can be impeccable in this imperfect world
    • @ß№®M!$
Re: gles?
« Reply #5 on: August 08, 2012, 06:05:02 AM »
now unfortunately i already can not remember
which gles is required by gambas3 gb.opengl
but thank you very much for your helpful remarks
i will keep this in mind when back to this again :)
Basic Design Concept © @ß№®M!$
please forgive my terrible english :)

Online curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9849
Re: gles?
« Reply #6 on: August 08, 2012, 06:05:15 AM »
I just tried to configure gambas 3.2.1 (damn it loves recursive configuration, that took long). It uses regular opengl, not gles.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline AbNoRMiS

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 551
  • nothing can be impeccable in this imperfect world
    • @ß№®M!$
Re: gles?
« Reply #7 on: August 08, 2012, 06:15:29 AM »
i don't know why but i remember
that i could not make gb.opengl with regular opengl
therefore i thought that it requires mesalib

p.s.
i also remembered that i found it in gambas3 dependencies in debian
« Last Edit: August 08, 2012, 06:20:45 AM by AbNoRMiS »
Basic Design Concept © @ß№®M!$
please forgive my terrible english :)

Offline bullwinkle

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 1
Re: gles?
« Reply #8 on: August 12, 2012, 12:50:33 PM »
I just tried to configure gambas 3.2.1 (damn it loves recursive configuration, that took long). It uses regular opengl, not gles.
Did you manage to get gambas working?  I'm interested in using tcl and gambas for a project.

Online curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9849
Re: gles?
« Reply #9 on: August 12, 2012, 02:00:09 PM »
I didn't build it, merely checked the configuration out of curiosity, sorry. I'm not really into basic, last I did that was over ten years ago.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline AbNoRMiS

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 551
  • nothing can be impeccable in this imperfect world
    • @ß№®M!$
Re: gles?
« Reply #10 on: August 21, 2012, 07:03:45 PM »
Did you manage to get gambas working?  I'm interested in using tcl and gambas for a project.
now i want to finish a2webd and make release pkgbuilder
and later i back to gambas with fresh look due to helpful advices
« Last Edit: August 21, 2012, 07:06:08 PM by AbNoRMiS »
Basic Design Concept © @ß№®M!$
please forgive my terrible english :)