WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: xsane.scm missing wbar icon  (Read 3579 times)

Offline uggla

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 438
xsane.scm missing wbar icon
« on: June 09, 2012, 08:01:25 AM »
xsane.scm has no wbar icon while xsane.tcz has.

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9679
Re: xsane.scm missing wbar icon
« Reply #1 on: June 09, 2012, 09:37:02 AM »
There must be  typo in the .desktop file or similar, I will look at it tonight.

Offline Onyarian

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 337
Re: xsane.scm missing wbar icon
« Reply #2 on: June 11, 2012, 08:01:18 AM »
I'm testing the extension and I find two problems:

1- There is an apps/xsane/pkgbase/local/lib/modules/3.0.3-tinycore and not /modules/3.0.21-tinycore

2- I have a multifuncion Samsung scx-4200 with dmesg:
Quote
usb 1-1: new high speed USB device number 5 using ehci_hcd
usblp0: USB Bidirectional printer dev 5 if 1 alt 0 proto 2 vid 0x04E8 pid 0x341B
but xsane says "no devices aviable" after scanning for devices.
I know it uses the xerox_mfp driver
there is an /apps/xsane/pkgbase/local/etc/sane.d/xerox_mfp.conf with:
Quote
#xerox_mfp.conf

#Xerox Phaser 3200MFP
usb 0x0924 0x3da4

#Dell MFP Laser Printer 1815dn
usb 0x413c 0x5124

#Xerox Phaser 6110MFP
usb 0x0924 0x3d5d

#Samsung CLX-3170fn & CLX-3175FW
usb 0x04e8 0x342a

#Samsung SCX-4200
usb 0x04e8 0x341b


and a /apps/xsane/pkgbase/local/lib/sane/libsane-xerox_mfp.so (so.1 and so.1.0.22)

where is the problem?
Is something that I can do to be the multifuncion be detected as a scanner?

edit:
the result of:
Quote
tc@box:/apps/xsane/pkgbase$ sane-find-scanner

  # sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
  # result is different from what you expected, first make sure your
  # scanner is powered up and properly connected to your computer.

  # No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
  # you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.

found USB scanner (vendor=0x04e8 [Samsung], product=0x341b [SCX-4200 Series]) at libusb:001:004
  # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
  # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.
...
and
Quote
tc@box:/apps/xsane/pkgbase$ scanimage -L

No scanners were identified. If you were expecting something different,
check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
which came with this software (README, FAQ, manpages).


edit 2:
perhaps is because I don't have the scanner module in lsmod. How to get it?
« Last Edit: June 11, 2012, 09:01:23 AM by Onyarian »

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9679
Re: xsane.scm missing wbar icon
« Reply #3 on: June 11, 2012, 09:21:52 AM »
As of present there is no support for kernel modules in scms, so I will remove the superfluous directory.

I will fix the desktop icon issue also.

As I only have one scanner to test with, and it works, I am not sure what is going on with yours.  But I will poke around and see what issues there may be preventing the scanner from being found.




Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9679
Re: xsane.scm missing wbar icon
« Reply #4 on: June 13, 2012, 11:38:08 AM »
I see at least one issue I overlooked, I will aim to fix it today.

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9679
Re: xsane.scm missing wbar icon
« Reply #5 on: June 13, 2012, 02:00:30 PM »
My report of success was premature, it seems that /usr/local/etc/sane.d files are hardcoded into the binaries.  And that those files were mistakenly present in /usr/local when I tested the extension.

No real loss, but I will have to pull it.


Offline Yleisajattelija

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 163
Re: xsane.scm missing wbar icon
« Reply #6 on: July 12, 2012, 01:07:32 PM »
My report of success was premature, it seems that /usr/local/etc/sane.d files are hardcoded into the binaries.  And that those files were mistakenly present in /usr/local when I tested the extension.

I got same conclusion, only way to fix it is clean xsane backend source code. That is unfortunately BAD code, very bad.

Volunteers?

Offline Yleisajattelija

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 163
Re: xsane.scm missing wbar icon
« Reply #7 on: July 16, 2012, 04:52:25 AM »
Reason for that hardcoding seems to be binary-only drivers. Some manufacturer provides only binary drivers and it IS possible, that driver itself refers bare "/usr" directory -> porting problems for TC cannot be solved.

I try to find out is this the situation, or is there some work-around to solve this problem.

Offline curaga

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10206
Re: xsane.scm missing wbar icon
« Reply #8 on: July 17, 2012, 09:32:23 AM »
You can always create symlinks for such hardcoded binaries.
The only barriers that can stop you are the ones you create yourself.

Offline Jason W

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9679
Re: xsane.scm missing wbar icon
« Reply #9 on: July 17, 2012, 12:56:16 PM »
I think a fresh build of sane-backends and xsane would fix the issue and assign the right paths to the  sane.d files.  I may tackle that when I have some free time.