Tiny Core Linux

Tiny Core Base => TCB News => Final Releases => Topic started by: Juanito on May 03, 2015, 10:27:50 PM

Title: Tiny Core v6.2
Post by: Juanito on May 03, 2015, 10:27:50 PM
Team Tiny Core is proud to announce the release of Core v6.2:

http://www.tinycorelinux.net/6.x/x86/release
http://www.tinycorelinux.net/6.x/x86_64/release

Changelog for 6.2:
* tce-audit: similar speedup patch from aswjh
* tc-config: nfs4 mount changes from gerald_clark
* tce-load: 2% speedup from aswjh
* tce-size: apply patch from Greg Erskine for no-deps files
* tce-remove, rc.shutdown: update copy2fs name
* tce-ab: convert to a symlink
* tce-load: awk recursion changes changed to a subshell, so exit status needs to be passed
* tce-setup: wait for slow CD drives

In addition, TinyCorePure64-6.2.iso is now legacy-bios/(u)efi multi-boot.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: aswjh on May 04, 2015, 09:47:49 PM
Thanks to team tiny core :)

@curaga
about patch4,5:
1.values of FROMWHERE can be various, and need to be passed, so output of recursive_scan should be with path.
("-i path1/ext1  path2/ext2" is supported by tce-load in the original)
2."$D" instead of "cd $FROMWHERE", it does avoid to frequently switch between directories.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: curaga on May 05, 2015, 01:46:58 AM
Quote
("-i path1/ext1  path2/ext2" is supported by tce-load in the original

That is certainly not intentional, even if it may work in the current one.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: gerald_clark on May 05, 2015, 01:53:11 PM
tce-audit fetchmissing is not working.
I updated the vlc extension.
I updated deps.
I rebuilt the database
deps clearly show x264.tcz but fetchmissing does not fetch the missing x264.tce.
I had to manually tce-load -w x254.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: curaga on May 06, 2015, 02:08:52 AM
Fixed in git, thanks for reporting.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: aswjh on May 07, 2015, 12:20:12 AM
tce-load patch, please see if it is useful.

Sorry for the bug.
Performance may be better if like this:
{print $1 >> tce_lst; recursive_scan(...
END {
   close(tce_lst)

Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: curaga on May 07, 2015, 02:27:49 AM
I'll take a look at the patch later, busy week for now. On that tce-audit change, do you measure much difference?
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: aswjh on May 07, 2015, 03:40:07 AM
There is a difference of 0.8s. Here are results:
2.85243 1.69687 1.76055 1.73514
0.945376 0.951654 0.956303
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: curaga on May 08, 2015, 03:03:28 AM
I'll need a bit more context, how many extensions do you have?
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: aswjh on May 08, 2015, 09:13:28 PM
1187 tczs in tce/optional,  all of them are symbolic links :)
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: curaga on May 11, 2015, 02:25:38 AM
@aswjh

tce-load patch applied, thanks.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: Misalf on May 11, 2015, 03:23:27 AM
I just "Download + Load" mtpaint, which was posted a few minutes ago for TC6.x x86, on Tiny Core 6.2 with Openbox via Apps GUI.
Like it was reported in the 6.2RC thread, WBar disappears after loading some extensions.

Also there is no Openbox menu entry created for mtpaint. Instead this file is left in /tmp.
/tmp/menu.tmp
Code: [Select]
  <item label="mtpaint" icon="/usr/local/share/pixmaps/mtpaint.png"> <action name="Execute"> <command>mtpaint</command> </action> </item>
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: Juanito on May 11, 2015, 03:34:27 AM
Hmm - it works fine for me - both icon and menu item - with flwm "classic".

Maybe you could try with flwm?
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: Misalf on May 11, 2015, 04:36:13 AM
Retried with Openbox. Seems to be consistent for me.
Tried with FLWM. WBar disappears as well but menu item is created correctly.

Well, I hacked the Openbox scripts to include icons in the menu. So the menu part could be my fault.

I'm using a 1.6GHz netbook. Kinda slow maybe?

EDIT:
Choosing "Reconfigure Openbox" from the openbox menu makes the menu item for mtpaint appear.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: Rich on May 21, 2015, 08:33:51 AM
Hi Misalf
I just ran across this myself with an extension I'm working on under TC4. The reason was that wbar could not find the icon file
listed by the .desktop file.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: Misalf on May 21, 2015, 08:57:17 AM
Well, mtpaint does have an icon. I just did  tce-load -i mtpaint  which did not make wbar disappear.
Rebooting, removing mtpaint, "download + load" does however.
Could it be that, after the recent speed optimizations of tce-load,  wbar.sh  is sometimes called before the extension actually 'settled'?
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: curaga on May 21, 2015, 11:52:00 AM
No, desktop.sh is still called in the right place. I fetched mtpaint three times, wbar did not disappear.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: thane on May 21, 2015, 08:23:31 PM
I recently used Apps to onboot download flpicsee.tcz, and that caused the menu bar to disappear. Rebooting solved the problem.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: beerstein on May 22, 2015, 01:33:13 AM
hi - I think you do not have to reboot. Just go to the config and click the wbar button. Then close and the menu bar is back. Please try and post back. Thank you.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: thane on May 22, 2015, 09:29:50 PM
beerstein is correct. Clicking the Apply button on tc-wbarconf restores the menu bar. No need to reboot.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: aswjh on May 26, 2015, 09:08:33 PM
WBar disappears after loading some extensions.
I guess there is not enough memory available,
using a virtual machine?
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: Misalf on May 27, 2015, 12:38:51 AM
Nope. Bare metal. 2GB RAM. About 65 MB is used uncached after boot + 460 MB zRAM.
Note,  tce-load -i mtpaint  has different results compared to  Apps -> mtpaint -> Download + Load .
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: aswjh on May 27, 2015, 09:40:25 PM
Tested in vm with tc 6.2 x86, download+load mtpaint/leafpad/lxtask/pcmanfm/xarchiver by apps,
wbar disappeared many times, at the moment there were two processes(ppid was the same) of wbar.sh.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: aswjh on May 30, 2015, 05:51:51 PM
Could you try this:  add "return 0" at the end of function "install" in tce-load?
(avoid to execute "exit 1" in the absence of an error)
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: aswjh on May 30, 2015, 07:37:05 PM
or add these after "nohup wbar" in /usr/local/bin/wbar.sh:
    for _ in `seq 10`; do
        [ "`pidof wbar`" ] && break || sleep 0.01s
    done
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: curaga on May 31, 2015, 01:53:09 AM
Thanks, updated wbar.tcz uploaded for x86 and x86_64.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: aswjh on May 31, 2015, 05:33:00 PM
[ "$BOOTING" ] impacts the status code of function install,
it results in tce-load always executing "exit 1" in "download+load" mode.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: curaga on June 01, 2015, 02:55:12 AM
$BOOTING is empty in a runtime run, and it does not affect install()'s exit code in any case. It's desktop.sh when the app does not have an icon, fixed, thanks.
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: aswjh on June 01, 2015, 06:48:34 PM
But, it is not an IF statement
Title: Re: Tiny Core v6.2
Post by: curaga on June 02, 2015, 01:51:58 AM
Yeah, a shell function's exit status is that of the last command run.