Welcome
|
FAQ
|
Downloads
|
Wiki
Tiny Core Linux
Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
.
Did you miss your
activation email
?
1 Hour
1 Day
1 Week
1 Month
Forever
Login with username, password and session length
News:
Need an
Introduction
to Tiny Core? Or peruse
Core Concepts
.
Home
Help
Login
Register
Tiny Core Linux
»
General TC
»
International Talk
»
(pl) Tiny Core - po polsku
« previous
next »
Print
Pages: [
1
]
Go Down
Author
Topic: (pl) Tiny Core - po polsku (Read 5477 times)
Apeiron
Newbie
(pl) Tiny Core - po polsku
«
on:
January 11, 2009, 12:27:39 PM »
Tworze ten watek wierzac, ze nie jestem jedynym, polskim uzytkownikiem 'Tiny Core'. :)
Zapraszam do dzielenia sie wiedza.
neonix
Newbie
Re: (pl) Tiny Core - po polsku
«
Reply #1 on:
April 06, 2009, 12:57:52 PM »
Widze, ze odzew ze strony Polakow mizerny. Widocznie malo kto w naszym kraju ceni minimalistyczne systemy operacyjne. Ale teraz cos z innej beczki. Jak powszechnie wiadomo TC wykorzystuje Xvesa jako serwer x-ow. Niestety Xvesa bez skomplikowanych modyfikacji w zrodlo, nie obsluguje polskiej klawiatury. Pewnie wiele wody w Wisle uplynie zanim developerzy uporaja sie z tym problemem. Wiec wykombinowalem posrednie rozwiazanie - wtyczka do Firefoxa.
http://rapidshare.com/files/218249097/zombie_keys-pl-1.1.4-fx_tb_sm.xpi.html
MD5: 8D654A0EBCF41C1C46CF873F4E4E5E55
Ta wtyczka to zmodyfikowana przeze mnie wersja wtyczki Zombie Keys. Mozna ja zainstalowac w dowolnej przegladarce obslugujacej rozszerzenia Firefoxa (Minefield tez dziala). Wystarczy sciagnac na dysk i otworzyc w przegladarce za pomoca zakladki File >Open File... Po zainstalowaniu mozemy uzyskac polskie znaki przez nacisniecie kobinacji 2 klawiszy. Lewy CTRL + ~ (tylda) czyli ten znak po lewej stronie klawisza 1. A wiec naciskamy kombinacje tych dwoch klawiszy, czekamy 1 sekunde i przyciskamy np. litere "o" aby uzyskac o kreskowane. Tak samo z innymi polskimi literami np. aby uzyskac z jak zrebak naciskamy "x". Gdy chcemy duze litery musimy wpierw nacisnac Caps Lock. Jesli ktos jest niecierpliwy to moze odrazu dwa razy nacisnac kombinacje klawiszty Lewy CTRL i ~ wtedy nie musi czekac az calej sekundy tylko odrazu przyciska wybrana litere.
szymon
Newbie
«
Reply #2 on:
April 13, 2009, 03:36:18 AM »
A najlepiej zainstalowa? Xorg i polski uk?ad klawiatury. B?d? i polskie znaki, i grafika b?dzie zasuwa?.
newbielink:http://www.tinycorelinux.com/faq.html#keyboard
[nonactive]
pustynnyjez
Newbie
«
Reply #3 on:
January 18, 2011, 08:46:56 AM »
myślę, że na pewno jest nas (polaczków) więcej na tym forum. a ja korzystając z okazji się przywitam
okmijn666
Newbie
I love Tiny Core :D
«
Reply #4 on:
September 13, 2011, 06:30:39 AM »
witam muszę ożywić ten topic
https://translations.launchpad.net/tctools/trunk
panowie tłumaczymy !
sp9fkp
Newbie
«
Reply #5 on:
October 13, 2011, 09:03:29 PM »
Ja dopiero co "odkrylem" TIny Core i pisze bez ogonkow, bo szukam metody na UTF-8. Poczytalem watki dotyczace lokalizacji, sprobowalem opisanych metod i bez efektu... Macie juz jakies osiagniecia ?
Print
Pages: [
1
]
Go Up
« previous
next »
Tiny Core Linux
»
General TC
»
International Talk