WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer  (Read 148 times)

Offline MosesLawn

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 1
wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« on: July 12, 2018, 12:03:35 PM »
Hello and new to this forum.  I am also new to Tiny Core and raspi so bear with me.  I recently discovered Tiny Core (piCore) and it's awesome.  I followed instructions and installed piCore 9.0.3 on a 2gig SD card (getting a bigger one soon) and resized the partition and installed TC via tce-load -iw TC.

I also installed x11vnc and used 'filetool.sh -b' to save my changes.

I am able to connect ssh through putty and then start the x11vnc server...I get some warnings but the x11vnc server loads up and waits.

I then launch VNC Viewer and connect to my raspi from a Windows 10 desktop.

I get to the piCore desktop and everything looks fine however the icons in wbar do not launch any of the apps.

In fact the only 2 apps that launch are 'Terminal' and 'MC' (midnight commander) all of the others 'Control Panel', 'Apps' etc do nothing when I click on them...

So my question...what do I need to do to get my other apps running or wbar working?  I'm completely lost

My setup is

Raspi 3
piCore 9.0.3
TC.tcz loaded
x11vnc loaded

VNC Viewer on Windows 10 desktop

Also, I am headless and hardwired connected to the network with the raspi

Like I stated above...so far everything has worked except my apps won't launch from wbar in a remote session with VNC Viewer

Any help is appreciated.  Thanks in advance

Offline Pats

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 211
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #1 on: July 12, 2018, 08:52:51 PM »
Quote
So my question...what do I need to do to get my other apps running or wbar working?  I'm completely lost.

I dont know abt your exact picore and Radpi problem and soln , but may be following links may be helpful :

1)How to add custom icons, command lines and applications to wbar
2)Step-by-step instructions how to add or remove wbar entries (tcl-3.3)
3)Trouble with launching apps from menu and wBar entries (solved)
http://forum.tinycorelinux.net/index.php?topic=1508.0

http://forum.tinycorelinux.net/index.php?topic=6762.0

http://forum.tinycorelinux.net/index.php?topic=10501.0

Offline polikuo

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 319
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #2 on: July 12, 2018, 11:23:31 PM »
what do I need to do to get my other apps running or wbar working?

What apps are you launching ?
You might have some missing dependencies.
Try
Code: [Select]
tce-audit updatedeps
tce-audit fetchmissing

Offline Rich

  • TinyCore Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5775
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #3 on: July 13, 2018, 05:27:33 AM »
Hi MosesLawn
Since the terminal icon works open a terminal and enter:
Code: [Select]
cpanelCopy and paste the results in your next post.

Offline mungbean

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 2
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #4 on: Today at 06:19:55 AM »
Error I get and I am having the same issue with none of the SystemTools working only the applications.

running cpanel in terminal i get:
"cpanel: error while loading shared libraries: libfontconfig.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory"

Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10054
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #5 on: Today at 06:26:17 AM »
if you use the apps gui "provides" function on"libfontconfig.so.1", you will see that it is provided by the fontconfig extension

Offline mungbean

  • WikiUser
  • *
  • Posts: 2
Re: wbar icons not working headless piCore 9 VNC Viewer
« Reply #6 on: Today at 06:31:41 AM »
think I solved it with some intense googlin.

running in SSH/terminal :
tce-load -wi fontconfig.tcz

everything came to life.  Looks like the libfontconfig was missing.