WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Raspberry Pi Zero W + Arduino Nano + USB/serial  (Read 3381 times)

Offline atomant

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
Raspberry Pi Zero W + Arduino Nano + USB/serial
« on: June 29, 2017, 10:05:09 AM »
Hello people!

 First of all, i'm pretty new to TCL and i'm not that proficient at linux generally, so please go easy on me.
So first of all, here's my setup:
-Raspberry Pi Zero W (running TCL of course)
-Attached UUGear USB hub, Zero4U
-Arduino Nano v3 (compatible, yes, a chinese ripoff) plugged into the USB hub

What i want to do
-communicate with the Arduino using USB/serial, i have a simple test "firmware" installed on it that waits for a digit from '1' to '9' on the USB/serial connection and blinks the onboard LED accordingly, tested on a windows PC, it works

The problem/question:
Looking around on the net i have found some tutorials to do what i want, but using Raspbian. There they wrote that you should do an 'ls /dev/tty*' without the Arduino connected and then again after connecting it to USB and a new 'tty' device should appear, that's your device, you can write stuff to it. But this does not happen on TCL, i have the same stuff listed under /dev/ with or without the Arduino being connected.
When i do 'lsusb' without and with the Arduino i can see a new line appear, also, 'dmesg' seems to tell me it is there.
I don't know where to from here. How can i get an USB/serial connection to the Arduino? I have found some really old posts that were talking about installing the usb-serial extension but this extension doesn't seem to exist anymore (or maybe it never existed for the rPi version?).

Any pointers would be appreciated, thanks in advance for any answers.
|-|4\/3 4 |\|1(3 |)4\|

Offline bmarkus

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7183
    • My Community Forum
Re: Raspberry Pi Zero W + Arduino Nano + USB/serial
« Reply #1 on: June 29, 2017, 11:29:56 PM »
Which piCore version are you using?
Béla
Ham Radio callsign: HA5DI

"Amateur Radio: The First Technology-Based Social Network."

Offline atomant

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
Re: Raspberry Pi Zero W + Arduino Nano + USB/serial
« Reply #2 on: June 30, 2017, 12:38:17 AM »
'uname -a' gives me this:
Linux box 4.9.22-piCore #1 Sat Apr 15 15:30:03 UTC 2017 armv6l GNU/Linux

btw: greetings fellow Hungarian!  :)
|-|4\/3 4 |\|1(3 |)4\|

Offline atomant

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
Re: Raspberry Pi Zero W + Arduino Nano + USB/serial
« Reply #3 on: July 02, 2017, 02:25:27 AM »
Additionally, this is what i get from dmesg after connecting the Arduino:
[  220.402567] usb 1-1.3: new full-speed USB device number 5 using dwc_otg
[  220.502563] usb 1-1.3: device descriptor read/64, error -71
[  221.025918] usb 1-1.3: New USB device found, idVendor=0403, idProduct=6001
[  221.025937] usb 1-1.3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[  221.025947] usb 1-1.3: Product: FT232R USB UART
[  221.025956] usb 1-1.3: Manufacturer: FTDI
[  221.025965] usb 1-1.3: SerialNumber: A9WNNHL1

I just noticed (or it wasn't there before, probably not noticed) that there's also an error in there:
[  220.502563] usb 1-1.3: device descriptor read/64, error -71

(Another thing, not sure if it is related or not, that i find a bit strange is that when people post what lsusb gives them on forum(s) they get descriptive names for their devices, but all i get is this:
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002
Bus 001 Device 005: ID 0403:6001
Bus 001 Device 003: ID 041e:3233
Bus 001 Device 002: ID 1a40:0101

Am i missing something like an extension? I tried giving parameters to lsusb like --verbose but it doesn't make a difference.)
|-|4\/3 4 |\|1(3 |)4\|