WelcomeWelcome | FAQFAQ | DownloadsDownloads | WikiWiki

Author Topic: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams  (Read 3765 times)

Offline SamK

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« on: January 28, 2013, 03:11:36 AM »
Issue
When adding a second remote stream to the playlist, a second instance of gnome-mplayer is started even though single instance mode is specified in Preferences-->Interface and the entry is correctly listed in ~/.config/gnome-mplayer/gnome-mplayer.conf.

The matter only occurs with streams and not with local files used for testing.

Reference Point
For almost two years simlar apps & configurations have been used in an alternative lightweight distro based on Debian 6.  In these systems single instance mode is honoured and the issue does not occur.   This distro and TC use gnome-player v1.0.6.

Scenario
All files are kept in a single machine.  A web-listing of these is served to the LAN via Edna-Streaming-Server  (http://edna.sourceforge.net and in TC repo).  Edna serves an m3u playlist of the desired files, which in turn is used to stream the content to LAN workstations.

In the workstations, Links web browser is used to make selections from the Edna web-listing and passes the results to gnome-mplayer.

Test
In TC, gnome-mplayer was replaced with XMMS.  This single instance of XMMS was able to place additional streams to the playlist.  Unfortunately, XMMS is not a suitable option as it is an audio player rather than an audio/video player like gnome-mplayer.

Offline AmatCoder

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 179
    • AmatCoder Projects
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #1 on: January 28, 2013, 01:58:27 PM »
Most likely lack of dbus support.

gnome-mplayer from TC was compiled without dbus support to avoid bloating...Next update I'll try to include it.

Offline tinypoodle

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3857
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #2 on: January 28, 2013, 03:36:27 PM »
It's a long time since, but I seem to remember having used edna with Mplayer-nodeps over LAN and never ran in a similar issue.
"Software gets slower faster than hardware gets faster." Niklaus Wirth - A Plea for Lean Software (1995)

Offline SamK

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #3 on: January 29, 2013, 08:58:48 AM »
Most likely lack of dbus support.

gnome-mplayer from TC was compiled without dbus support to avoid bloating...Next update I'll try to include it.
Thanks - looking forward to it.

Offline AmatCoder

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 179
    • AmatCoder Projects
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #4 on: January 30, 2013, 09:46:45 AM »
I just sent an update (1.0.7) with dbus support.
Theory seems confirmed...Single instance mode is honored now here (but I didn't test it with streams). Check it out.

Note: You also need to update libgmtk.

Offline SamK

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #5 on: February 02, 2013, 12:03:58 AM »
I just sent an update (1.0.7) with dbus support.
Theory seems confirmed...Single instance mode is honored now here (but I didn't test it with streams). Check it out.

Note: You also need to update libgmtk.
There seemed to be a short wait for it to hit the repo, hence the delayed feedback.

Updated both gnome-mplayer and libgmtk and tested on streams only.

Gnome-mplayer does not start.  It seems to be missing dbus-glib as a dependency.  After installing it the app starts OK.

Once started, additional streams are now able to be added to the playlist in single instance mode.

There is now an attendant issue that when the first stream ends, the second stream does not begin playing.  At this point the gnome-mplayer window simply reports "idle".  I can confirm that in the Debian based distro, a second stream automatically plays once the first stream ends.


Offline Juanito

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12080
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #6 on: February 02, 2013, 12:35:58 AM »
It seems to be missing dbus-glib as a dependency.  After installing it the app starts OK.

Code: [Select]
$ cat gnome-mplayer.tcz.dep
Mplayer-nodeps.tcz
libgmtk.tcz
dbus-glib.tcz

 ???
« Last Edit: February 02, 2013, 12:45:38 AM by Juanito »

Offline SamK

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #7 on: February 02, 2013, 02:13:07 AM »
Code: [Select]
$ cat gnome-mplayer.tcz.dep
Mplayer-nodeps.tcz
libgmtk.tcz
dbus-glib.tcz

 ???
Quite correct - lax checking on my part.  Presumably it occurred as dbus-glib was not initially installed and gnome-mplayer plus libgmtk were updated in situ.  Thanks for the info.

So only the playing of the additional stream to troubleshoot.

Offline AmatCoder

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 179
    • AmatCoder Projects
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #8 on: February 02, 2013, 07:27:34 AM »
There is now an attendant issue that when the first stream ends, the second stream does not begin playing.  At this point the gnome-mplayer window simply reports "idle".  I can confirm that in the Debian based distro, a second stream automatically plays once the first stream ends.

Yes, it seems a regression in 1.0.7 version...It works fine in 1.0.6.
You can try to report it here: http://code.google.com/p/gnome-mplayer/issues/list

Offline SamK

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #9 on: February 03, 2013, 03:05:46 AM »
Yes, it seems a regression in 1.0.7 version...It works fine in 1.0.6.
You can try to report it here: http://code.google.com/p/gnome-mplayer/issues/list
I've tried repeatedly to create the bug report but am unable to do so.  It consistently fails with "invalid page" message.  Hopefully someone else will have better luck reporting the issue with 1.0.7.

Is there any chance of a TC version based on 1.0.6 + dbus support?  .

Offline AmatCoder

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 179
    • AmatCoder Projects
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #10 on: February 03, 2013, 04:20:31 PM »
I created a bug report here: http://code.google.com/p/gnome-mplayer/issues/detail?id=669

Is there any chance of a TC version based on 1.0.6 + dbus support?  .

I can send to you a 1.0.6 version while we wait if bug (and patch) is accepted...
« Last Edit: February 03, 2013, 04:27:36 PM by AmatCoder »

Offline SamK

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #11 on: February 04, 2013, 05:42:55 AM »
I can send to you a 1.0.6 version while we wait if bug (and patch) is accepted...
Appreciated - thanks.  Address sent via PM.

Offline AmatCoder

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 179
    • AmatCoder Projects
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #12 on: February 04, 2013, 06:33:57 AM »
Done.
My patch has been accepted, so future 1.0.8 version will not have this bug.

Offline SamK

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
Re: Gnome-MPlayer Single Instance Mode Issue With Streams
« Reply #13 on: February 05, 2013, 05:14:36 AM »
Done.
Works as expected - thanks.
My patch has been accepted, so future 1.0.8 version will not have this bug.
Welcome news.